Un nou estudi ha revelat que els nivells d'anticossos són més grans en persones que reben la vacuna contra la Covid-19 durant la tarda. Aquest treball, publicat a la revista 'Journal of Biological Rhythms' posa de manifest que la resposta a la vacuna del coronavirus es pot veure modificada pels ritmes circadiaris.
«El nostre estudi observacional aporta una prova de concepte que l'hora del dia afecta la resposta immunitària a la vacuna contra el SARS-CoV-2. Troballes que poden ser rellevants per optimitzar l'eficàcia de la vacuna», assenyala la coautora de l'estudi, Elizabeth Klerman.
Els ritmes circadiaris regulen la resposta a les malalties i a les vacunes
Klerman és investigadora de la Divisió de Neurofisiologia, la Unitat de la Son de l'Hospital General de Massachusetts (MGH). Cal ressenyar que els nostres ritmes circadiaris interns regulen diversos aspectes de la fisiologia, com la resposta a les malalties infeccioses i les vacunes.
El cas és que els símptomes de diverses malalties i l'acció d'alguns medicaments canvien segons l'hora del dia. Per exemple, un estudi sobre homes grans que es van vacunar contra la grip va mostrar que tenien anticossos més elevats que aquells que es van vacunar al matí.
«Els assajos van demostrar que l'administració d'alguns agents a una hora específica del dia es dirigeix eficaçment a les cèl·lules canceroses. Però limita la toxicitat per a altres cèl·lules», exposa Klerman.
En el cas que ens ocupa, un estudi va analitzar els nivells d'anticossos després de la vacunació de 2.190 treballadors sanitaris del Regne Unit. Així, es van estudiar les mostres de sang dels treballadors hospitalaris asimptomàtics a l'hora de vacunar-se.
Els anticossos són més alts en aquells que es van vacunar més tard
Els investigadors van fer un model per analitzar l'efecte sobre els nivells d'anticossos segons l'hora del dia de la vacunació. I també depenent del tipus de vacuna (Pfizer o AstraZeneca), l'edat, el sexe i el nombre de dies següents a la vacunació.
La conclusió d'aquestes anàlisis va ser que els anticossos eren més alts per a aquells que es van vacunar més tard. També van ser més grans en els pacients que van rebre la vacuna d'ARNm de Pfizer, en les dones i en persones joves.
Aquest estudi sobre el SARS-CoV-2 és diferent d'altres estudis previs en homes d'edat avançada que tenien antigripals més alts en horari de matí. Doncs bé, aquestes són les causes possibles d'aquests resultats tan diferents.
«Hem de replicar els resultats i comprendre millor la fisiologia del SARS-CoV-2»
«La vacuna contra el SARS-CoV-2 i la vacuna contra la grip tenen mecanismes d'acció diferents. I la resposta dels anticossos pot variar molt en funció de si el sistema immunitari reconeix el patogen d'infeccions anteriors, com ara la grip . O bé si s'enfronta a un virus nou», explica Klerman.
Un punt negatiu que es pot atribuir a l'estudi va ser la manca d'informació sobre l'historial mèdic i la medicació dels participants. Alhora, van faltar dades dels patrons de son i de treball per torns, que pot ser definitiu per valorar la resposta a la vacuna.
«Hem de replicar els nostres resultats i comprendre millor la fisiologia subjacent del SARS-CoV-2 i la resposta de l'organisme a la vacuna. Cal fer-ho abans de poder recomanar que les persones que vulguin un reforç addicional de la vacuna (majors o immunodeprimides), programin la vacuna per a la tarda», exposa l'experta.
«Aquesta investigació és el primer pas per demostrar la importància de l'hora de resposta a la vacuna contra el SARS-CoV-2», conclou Klerman.