Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d´una noia posant-se crema solar i al costat una imatge d´un protector solar de 50

A hores d'ara, l'OCU ho té clar: aquestes són les pitjors cremes solars el 2023

Com alerta l'OCU, algunes de les pitjors opcions són per a nens

L'estiu és una època de l'any en què molts gaudim de la platja, la piscina i el sol. Tot i això, no hem d'oblidar que l'exposició solar pot tenir efectes nocius per a la nostra pell i la nostra salut si no la protegim adequadament. Per això, és important triar bé els productes de protecció solar que fem servir, tant per a nosaltres com per als nostres fills.

Fa anys que l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) analitza les cremes solars que es venen al mercat. Així, alerten sobre les que contenen ingredients que poden ser perjudicials per a la salut o el medi ambient.

El 2022, l'OCU va comparar 29 productes de protecció solar, entre locions i esprais, amb factors de protecció solar (FPS) de 30 i 50/50+1. El resultat va ser que tots complien amb l'FPS anunciat, cosa que és una bona notícia, però que molts contenien filtres solars químics que poden actuar com a disruptors endocrins.

Els disruptors endocrins són substàncies químiques que poden alterar l'equilibri hormonal de l'organisme i provocar problemes de salut com ara infertilitat, obesitat, diabetis, càncer o malformacions.

Entre els filtres solars químics que poden tenir aquest efecte es troben l'homosalate i l'octocrylene, dos compostos la innocuïtat dels quals està en dubte i que l'OCU recomana evitar.

Quines són les pitjors cremes solars del moment?

El 2022, l'OCU va trobar aquests dos filtres en vuit dels 29 productes analitzats, quatre destinats a nens. Com per exemple Cent Sun Cream Kids SPF 50+ (Lidl), Ecran, o Denens. També Babaria Protector Solar per a nens SPF 50+, Cent Infantil Spray Solar 50+ (Lidl) i la Llet protectora de pells sensibles atòpiques 50+ Spray.

Muntatge de dos pots de crema solar i una noia de fons posant-se crema
És fonamental saber escollir el protector solar | Mykolasosiukin

També figuren a la llista Ecran Sunnique Sensitive Advanced Llet protectora SPF 50+ o Garnier Delial Sensitive Advanced Llet protectora hidratant SPF 50+. I en el cas de la marca Nivea, trobem Sun Protege & Hidrata Llet Solar Hidratant SPF 50+ i Nivea Sun Protege & Hidrata Spray Solar Hidratant SPF 50+.

L'OCU va advertir els consumidors que si volien cuidar la pell i la dels fills havien d'evitar aquests protectors i cremes solars i triar preferiblement algun dels productes que no els contenien.

A més, l'organització va demanar a les autoritats sanitàries que revisessin la normativa sobre els filtres solars químics i que en limitessin o prohibissin l'ús.

Què ha canviat el 2023?

Segons l'OCU, la situació no ha canviat gaire des del 2022. Tot i les alertes i les peticions de l'organització, les autoritats sanitàries no han pres mesures per restringir els filtres solars químics sospitosos de ser disruptors endocrins.

Tampoc no s'ha millorat l'etiquetatge dels productes de protecció solar per informar els consumidors sobre els possibles riscos d'aquests ingredients.

Muntatge amb una imatge de fons d'una persona aplicant-se crema a la mà i dos pots de crema solar
És important protegir-se del sol per evitar futurs problemes a la pell | Getty Images

D'altra banda, algunes marques han optat per reformular els seus productes i substituir els filtres solars químics per altres de més segurs o per filtres minerals.

Els filtres minerals són aquells que reflecteixen la radiació solar en lloc d'absorbir-la, com ara l'òxid de zinc o el diòxid de titani. Aquests filtres són més respectuosos amb la pell i el medi ambient, però tenen l'inconvenient que poden deixar un rastre blanc a la pell.

Per això, l'OCU recomana als consumidors que s'informin bé abans de comprar un producte de protecció solar i que optin per aquells que no continguin filtres solars químics sospitosos de ser disruptors endocrins.

A més, l'organització recorda que la protecció solar no només depèn del producte que es faci servir. També d'altres factors com la quantitat aplicada, la freqüència de reaplicació, el tipus de pell, l'hora del dia, la roba o els complements que es portin.