L'hospital Arnau de Vilanova de Lleida tancarà una planta Covid-19 després de la baixada d'ingressos

El coordinador de les plantes Covid ha assenyalat que la millora «és palpable»

Pla mitjà del responsable de covid-19 a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, el doctor José Luís Morales-Rull
L'Hospital Arnau de Vilanova tancarà la tercera planta covid arran del descens d'ingressos dels darrers dies | LleidaDiari.cat

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida preveu tancar aquest cap de setmana una de les tres plantes habilitades per a pacients que pateixen el coronavirus després de la baixada d'ingressos dels últims dies. Així ho ha explicat els mitjans el coordinador de les plantes de Covid-19 a l'hospital, José Luis Morales-Rull.

Actualment, el centre es troba en una «fase normalització» i Morales-Rull ha assenyalat que la millora de casos «és palpable» i que durant la jornada s'han registrat quatre ingressos enfront dels 10 diaris de la setmana passada. En total, només un 13% de les persones que arriben a urgències de l'hospital són per Covid-19, una xifra que ha disminuït molt respecte al maig, quan era del 70%. D'aquest percentatge, només un 18% necessiten finalment un ingrés hospitalari que, normalment, té una durada mitjana d'una setmana.

Ara mateix, l'hospital centra l'atenció en la unitat de semicrítics

Des de l'hospital Arnau de Vilanova segueixen treballant «en la mateixa línia» d'aquest estiu, quan a la província ja es va viure una segona onada per coronavirus. El coordinador ha explicat que ara mateix el centre està dedicant la seva atenció en la unitat de semicrítics que afavoreix una reducció dels ingressos en UCI.

En general, l'edat mitjana dels ingressos a Lleida és de 61 anys, tant en planta com en UCI, encara que la mortalitat entre els afectats d'entre 70 i 80 anys ha baixat respecte al mes de març. La detecció precoç del virus pot ser una de les raons d'aquest descens de la mortalitat, segons ha explicat Morales.

D'altra banda, des de l'hospital esperen poder reprogramar de nou totes les cirurgies no urgents que es van ajornar fa unes setmanes si la tendència segueix a la baixa. Finalment, Morales ha destacat que, sempre que s'apliquen restriccions a la població, baixa la incidència de Covid, de manera que apel·la a la «responsabilitat individual» perquè, un cop es tornin a relaxar les mesures, no hi hagi nous brots. Avui dia, l'hospital de referència de Lleida té a 72 persones ingressades, 57 en planta i 15 crítics a l'UCI.

En termes d'ingressats, ara per ara entre els dos centres sanitaris públics i els privats de la regió sanitària de Lleida hi ha 167 persones hospitalitzades per Covid-19, 25 menys que aquest dilluns. «Estem en una fase una altra vegada de normalització», ha afirmat el sanitari, qui també ha volgut recordar que també hi ha una planta habilitada per a malalts amb la Covid a l'Hospital de Santa Maria de la ciutat.

A més, ha mostrat la seva confiança que les xifres continuïn millorant durant els pròxims dies. Segons les seves dades, l'hospital Arnau de Vilanova que ha paralitzat les intervencions quirúrgiques no urgents 15 dies, no està col·lapsat perquè treballa amb atenció de semicrítics, així, han notat «una baixada de la mortalitat i de les complicacions».

Des del seu punt de vista, la restauració ha d'obrir

«La restauració ha d'obrir, s'ha d'intentar normalitzar la vida, però crec que a escala individual tenim una responsabilitat», ha expressat Morales-Rull en ser preguntat per una possible obertura de restaurants i bars el 23 de novembre.

Tot i això, també ha expressat que li costa separar la resposta personal de la clínica i ha apel·lat a la responsabilitat individual per a evitar contagis. «Si tancant les coses van bé, per a mi és una notícia una mica desgraciada, com a persona del carrer, perquè vol dir que alguna cosa estem fent mal i fa falta que ens vengen a dir que tanquem. Podem ser responsables i moderar la nostra activitat», ha afirmat.

 


Comentaris

envia el comentari