L'Hospital Germans Trias i Pujol (Badalona) està treballant en una nova prova ultraràpida que podria facilitar la tornada dels concerts i esdeveniments amb molta assistència, que actualment tenen molt reduïts els seus aforaments per la pandèmia de Covid-19.
Segons ha explicat el doctor Bonaventura Clotet en una entrevista a 'El món a RAC1', cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'hospital i director de l'IrsiCaixa, aquesta nova prova podria donar resultats en només 15 minuts, i això afavoriria que es poguessin fer servir a les entrades de camps de futbol, sales de concerts i espais com teatres i cinemes.
«Això s’està validant en diferents llocs i n’estem dissenyant de nous. Si pots assegurar que una persona no té presència del virus en aquell moment, pots preveure que en les pròximes 6 hores no es reactivarà. Seria un gran avenç pels concerts, pel futbol, pel teatre... Jo espero que en poques setmanes o mesos ho tinguem», ha explicat.
Si finalment es confirmés una prova com aquesta, seria un gran avanç en la lluita contra la Covid-19 i permetria retornar a una 'normalitat' més semblant a la que teníem abans que el virus irrompés en les nostres vides.
De moment, però, només s'estan fent proves a països com Alemanya que demostren que és un model factible però que necessitarà molt bona organització logística per a poder dur-se a terme.
Encara falta temps per a la vacuna
Aquesta prova seria rebuda com un gran avanç en la lluita contra el coronavirus si finalment arriba, ja que tot apunta que per a la vacuna encara queda temps i podríem conviure amb la malaltia durant molts mesos, fins i tot anys, segons alguns experts.
Els estudis fets a Oxford han aixecat l'optimisme de la comunitat científica i dels governs mundials, però encara queda per veure si finalment aquesta vacuna aconsegueix un alt grau d'immunitat i durant quant de temps dura. De moment, els primers resultats es tindran a l'octubre, el que fa preveure que per a la primera vacuna podríem haver d'esperar un any, com a mínim per a poder-la distribuir de forma massiva entre la població.
Altres països, com Rússia, s'han avançat a aquesta vacuna i ja estan preparant la seva pròpia i esperen poder distribuir-la abans d'acabar l'any, però molts experts tenen reticències a creure que aquesta vacuna sigui realment efectiva i sigui un bon mètode per garantir la immunitat de la població durant un període llarg de temps.
De fet, en les últimes setmanes hi ha dades contradictòries en aquest sentit. Mentre que alguns països ja han detectat els seus primers casos de persones reinfectades, és a dir que van patir la Covid-19, van curar-se i ara han tornat a donar positiu, altres investigacions han detectat que després de passar la malaltia existeix un alt grau d'immunitat. Als Estats Units, un vaixell de pescadors va patir un brot massiu de Covid-19 quan viatjaven 120 persones a bord. El 85% dels tripulants van contagiar-se de Covid, és a dir 103 dels 120, i els tres únics tripulants que tenien anticossos d'una infecció prèvia van evitar la malaltia aquest segon cop.