Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid

Un hospital català permet que sanitaris en quarantena treballin a l’UCI

«L'estratègia ha estat molt satisfactòria», asseguren des del centre sanitari

Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid
El cap de Medicina Intensiva de l'hospital assenyala que «l'estratègia ha estat molt satisfactòria»  | ACN

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha iniciat un nou protocol per mantenir les UCI sense les baixes de personal que durant la primera onada van dificultar l'activitat de l'àrea a causa de la gran quantitat pacientsingressats. Segons explica el president de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries i cap de Medicina Intensiva de l'hospital català, Ricard Ferrer, en declaracions a l''ABC' el pla consisteix en què els treballadors de l'UCI que hagin estat «contacte estret» d'un positiu de Covid-19 «compleixin el període de quarantenatreballant i no tornin a les seves cases tal com va passar durant la primera onada». 

Això sí, els treballadors passen estrictes controls de proves PCR (un el dia 0, un altre el dia 4 i un altre el dia 10). «Hi ha cert risc, encara que és mínim que entre prova i prova algun positiu pugui contagiar», assenyala Ferrer, qui explica que des de Vall d'Hebron s'han fet càlculs i l'estràtegia compensa perquè «el risc és molt baix». Tal com explica el citat mitjà, l'estratègia va en contra dels protocols del Ministeri de Sanitat, però manté la plantilla de les UCI al complert.

«L'estratègia ha estat molt satisfactòria. Ja anem malament de personal, només falten les baixes per quarantena», indica Ferrer, qui assenyala que les quarantenestreballant només són per al personal que ha estat contacte estret d'un positiu, els que resulten infectats «òbviament compleixen la quarantena aïllats a les seves cases».

 

Proves PCR al personal de l'UCI

D'altra banda, l'hospital també fa proves PCR al personal de l'UCI de manera regular per detectar possibles casos de positiusasimptomàtics. «Al primer pic de la pandèmia quan es detectava un positiu a l'UCI perdíem molta gent. Amb aquest sistema això no passa», explica Ricard Ferrer a l'ABC'. «L'emergència sanitària ens ha demostrat que el persona de l'UCI és essencial i que s'ha de cuidar molt. És el que volem amb aquesta estratègia», diu. 

Finalment, l'estratègia de l'hospital també passa per la vacunació. Ferrer lamenta que el personal sanitari dels hospitals es trobi com a segon grup per a vacunar i assegura que «s'hauria de vacunar als sanitaris en paral·lel a les residències perquè és important protegir al personal de l'UCI en una situació tan complicada com la que ens trobem».

 

Què fan els altres hospitals?

Tal com explica el citat mitjà, els altres hospitals catalans no segueixen la mateixa estratègia. A la resta de centres s'opta per enviar els treballadors a casa durant un període de 10 dies si són contactes estrets d'un positiu de coronavirus. Una vegada se supera el termini, se sotmenen a una prova PCR o test d'antígens per reincorporar-se al lloc de treball.