Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general del robot de l'Hospital Clínic de Barcelona en un procés de desinfecció

L'Hospital Clínic de Barcelona prova un sistema autònom de desinfecció que elimina al 100% fongs i bacteris

El centre estudiarà si el robot funciona en espais amb presència de coronavirus

Pla general del robot de l'Hospital Clínic de Barcelona en un procés de desinfecció
El robot desinfecta habitacions i sales mitjançant llum ultraviolada | ACN

L'Hospital Clínic  de Barcelona  ha provat un  sistema autònom de desinfecció  que permet eliminar el 100% de fongs i bacteris i ho fa reduint el temps necessari. Es tracta del sistema ASSUM, un robot autònom que desinfecta habitacions i sales mitjançant llum ultraviolada. La possibilitat de provar aquest sistema parteix d'una iniciativa liderada per l'associació COVIDWarriors, que a partir d'una cessió de MIR Robotics (fabricants de robots autònoms) va involucrar a MTS Tech (experts en automatitzacions i integracions robotitzades), per crear el robot. Després de fer diversos experiments amb els microorganismes més habituals en àmbit hospitalari, s'estudiarà si també serveis en espais on hi ha hagut Covid-19.

Un procés complet de desinfecció hospitalària amb els sistemes tradicionals de neteja, el tancament de la unitat i el decaïment natural dels agents patògens pot superar les 48-72 hores. A més, quan hi ha una pressió assistencial alta i amb l'objectiu de reduir aquest temps es fan servir gasos que són tòxics en major o menor grau per a les persones i cal un mínim de dos tècnics per dur a terme la descontaminació.

  

  

protocol de desinfecció

Robots que utilitzen llum ultraviolada per desinfectat, una novetat

El president de COVIDWarriors, Andreu Veà, ha explicat que l'ús de la llum ultraviolada per a la desinfecció d'espais no és una cosa nova però sí que ho és fer-ho amb robots autònoms i de forma sistemàtica. En les proves del sistema, s'han utilitzat els cinc microorganismes més freqüentment trobats en l'ambient hospitalari i diverses superfícies. S'han fet tres rèpliques de cada experiment i els resultats demostren que s'aconsegueix desinfectar el 100% mitjançant l'adequada  intensitat, distància i temps.

«Encara que segueix sent necessària una persona que comprovi que no hi hagi ningú a l'habitació, que tanqui la porta o posar cartelleria per avisar que s'està desinfectant, suposa un important estalvi  no només de temps sinó en materials fungibles», ha afirmat el director d'Infraestructures i Enginyeria Biomèdica del Clínic, Ferran Rodríguez.