Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una intervenció quirúrgica amb el robot Da Vinci

L'Hospital Joan XXIII realitza les primeres cirurgies transorals amb el robot Da Vinci

La nova tecnologia facilita l'accés, augmenta la precisió i millora la maniobrabilitat dels instruments en espais d'intervenció petits

Imatge d'una intervenció quirúrgica amb el robot Da Vinci
Imatge d'una intervenció quirúrgica amb el robot Da Vinci | Hospital Joan XXIII

 

Durant el mes de març, el Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, liderat per Enric Figuerola, ha realitzat amb èxit les primeres intervencions quirúrgiques amb el nou robot Da Vinci.

Els especialistes Carla Merma i Joan Carles Flores, amb la col·laboració de l’expert de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, David Virós, han dut a terme a Tarragona diverses cirurgies transorals robòtiques assistides amb aquesta tecnologia.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

Millor accés i una major precisió quirúrgica

Tal com han explicat des del centre hospitalari, en aquestes intervencions s’aprofita un orifici natural, la boca, «per arribar a les estructures de base de la llengua i la cara superior de la laringe». En aquest sentit, «el robot Da Vinci facilita l’accés a aquestes zones i permet una resecció més precisa, amb millor maniobrabilitat dels instruments en espais tan petits».

Els pacients operats, concretament, presentaven roncopatia i apnees de la son —afectacions que provoquen un col·lapse de la via aèria per respirar—, a causa d’una hipertròfia de les estructures de base de la llengua i l’epiglotis. Ara, amb el robot Da Vinci, s’han pogut intervenir aquestes àrees sense fer-hi una cirurgia oberta, evitant complicacions secundàries i escurçant l’estada de les persones a l’hospital.

Imatge del robot Da Vinci, a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona
Imatge del robot Da Vinci, a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | Hospital Joan XXIII

 

El comitè de la son del Joan XXIII estudia cada cas

La síndrome d’apnea de la son és una patologia complexa que, apunten els experts, «requereix un bon estudi previ per planificar el tractament més adient a cada pacient». Ara, l’Hospital Joan XXIII compta amb un comitè de la son format per especialistes en pneumologia. L’equip, encapçalat pel doctor Perelló i les doctores Martínez i González, es reuneix un cop al mes per estudiar els diferents casos i indicar el tractament més idoni.

Els especialistes Merma, Virós i Flores, amb el robot Da Vinci
Els especialistes Merma, Virós i Flores, amb el robot Da Vinci | Hospital Joan XXIII

 

El Da Vinci, clau en la cirurgia oncològica

Fins ara, s’ha parlat de les intervencions del robot Da Vinci en relació a patologies benignes, tot i que, pel que fa a la cirurgia oncològica —amb els habituals tractaments de quimioteràpia i radioteràpia o cirurgia oberta—, l’aportació de la tecnologia robòtica és també molt positiva.

El doctor Flores, en aquest sentit, reconeix que «el robot Da Vinci pot aconseguir que es faci més cirurgia oncològica, perquè millora l’accés a la zona que s’ha d’intervenir». De fet, l'Hospital Joan XXIII de Tarragona va ser el primer hospital públic de tot l'Estat espanyol que va emprar el robot Da Vinci en aquest tipus de cirurgia.

Et pot interessar: