Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El Joan XXIII, un any sent pioner en l’operació de càncer de pulmó amb el robot Da Vinci

Fa un any va ser el primer hospital públic de tot l'Estat en emprar el robot Da Vinci per aquest tipus de cirurgia, encara que l'Hospital Vall d'Hebron digués la setmana passada que n'eren els pioners

Imatge de l'Interior de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona
Imatge de l'Interior de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona | CatalunyaDiari.cat

 

La robòtica ha transformat el món de la medicina. L'Hospital Joan XXIII va ser el primer hospital públic de l'estat espanyol en emprar el robot Da Vinci pel tractament del càncer de pulmó. Tot just aquest dimecres, 17 d'octubre, farà un any que es va fer la primera intervenció d'aquest tipus en aquest hospital tarragoní. 

Un any de la primera intervenció pulmonar amb el robot Da Vinci

El 17 d'octubre de 2017 es va dur a terme la primera operació robòtica de càncer de pulmó a Tarragona. Una cirurgia que permet realitzar incisions mínimes i reduir el dolor del postoperatori. És doncs, el primer centre públic de tot l'estat espanyol, i de Catalunya, en aplicar aquesta tècnica a aquesta malaltia. Així i tot,  la setmana passada l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona feia pública una informació on parlava d'una primera intervenció d'aquest tipus, i deia que era el primer centre català en dur-la a terme.

El coordinador del comitè de càncer de pulmó de Joan XXIII, Sergio Peralta, explica a TarragonaDigital que fa un any que s'està fent aquesta intervenció a pacients del territori, i que fins ara s'han fet ja 50 operacions d'aquest tipus, gràcies a la tecnologia del robot Da Vinci. No és doncs aquesta vegada Vall d'Hebron el centre pioner en aquesta tècnica, sinó el Joan XXIII. Per això el grup que coordina aquest oncòleg ha demanat al Col·legi de Metges que facin un comunicat resolent la confusió.

De les 50 intervencions que ja s'han fet en aquest centre, 28 són lobectomies. La mitjana de dies que els pacients han passat a l'hospital és de tres i ha permès reduir les complicacions quirúrgiques i millorar el control del dolor. 

La robòtica, cada cop més present en la medicina

La utilització del robot Da Vinci permet dur a terme reseccions quirúrgiques de tumors de pulmó i segmentectomies.  Cada any es detecten a l'estat espanyol més de 28.000 nous casos de càncer de pulmó.  Fins ara la cirurgia tradicional obligava a fer incisions de 15 a 20 cm i obrir les costelles per arribar al pulmó i tractar-lo. Es tracta d'un sistema molt invasiu que podia causar un gran dolor i una lenta recuperació.

Aquesta tècnica permet reduir el dolor del postoperatori i és menys invasiva. És el Comitè Oncològic de Neoplàsies Toràciques de Tarragona (CONT) el que s'encarrega de la diagnosi i tractament dels pacients de càncer de pulmó del territori. Aquest comitè inclou pacients del Joan XXIII, de l'Hospital Sant Joan de Reus, Santa Tecla, del Pius de Valls, de Mora d'Ebre i Verge de la Cinta. Tots ells són operats al Joan XXIII en cas que ho necessitin.

Segons el CONT, el Da Vinci permet fer incisions més petites, maximitzant la mobilitat dels instrumentals quirúrgics i proporcionant una visió tridimensional d'alta resolució. Això comporta beneficis pels pacients, com ara menys complicacions postquirúrgiques, disminució del risc de pneumònies, menor risc de distrés respiratori i reducció dels dies d'ingrés a l'hospital. Tot un avenç pel tractament del càncer de pulmó.