Pla general de l'atenció en una de les UCI de l'Hospital Josep Trueta de Girona

Avís urgent d'un hospital català: Pacients de Covid-19 més joves i més greus

L'Hospital Trueta de Girona ha reactivat les derivacions a Barcelona per alliberar activitat assistencial

La pressió assistencial als hospitals gironins s'ha incrementat de manera important des de finals del passat mes de març. Segons ha explicat la metgessa adjunta de Medicina Intensiva de l'Hospital Trueta de Girona, Patrícia Ortiz, ha explicat al 'Diari de Girona' que «des d'abans de Setmana Santa que realment crida l'atenció aquesta pujada de crítics, fins a tal punt que hem reactivat les derivacions a Barcelona per alliberar l'activitat assistencial. En una setmana n'hem derivat sis».

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La metgessa de l'hospital gironí ha assegurat també que els pacients que entren en les UCI són cada vegada més joves. En aquest sentit ha explicat que «últimament estem notant un increment de pacients més joves, ja que la meitat dels crítics tenen menys de 60 anys», alhora que ha afegit que aquests pacients són «de més gravetat» i que la seva evolució és molt més ràpida, passant poc temps entre que entren a Urgències i ingressen a l'UCI.

Entre els factors que porten a una reducció en l'edat de les persones que ingressen en les unitats de crítics Ortiz parla de la vacunació entre persones d'edat més avançada, mentre que l'evolució més ràpida dels malalts crítics ho atribueix a una major gravetat de la variant britànica, segons apunten alguns estudis. Tot i això, ha matisat que aquests aspectes «encara estan en estudi i no hi ha dades concretes que ho demostrin».

Tancament de quiròfans a les tardes

Sobre la suspensió de part de l'activitat quirúrgica de l'hospital Trueta —tancant els quiròfans durant la tarda i suspenent operacions programades— la doctora Ortiz ha comentat que ha estat una mesura preventiva davant la previsió d'un increment important de la xifra de malalts crítics a conseqüència de l'augment de casos després de Setmana Santa. «Tenim l'experiència d'altres vegades i és per això que cal suspendre part de l'activitat per reubicar alguns professionals a les UCI», ha dit.

Sobre l'evolució de la pandèmia, la metgessa de l'Hospital Trueta preveu que a partir del mes de maig la situació epidemiològica millori de manera important, amb una reducció dels valors epidemiològics, gràcies a l'expansió de la vacunació i l'arribada del bon temps, amb més activitats a l'aire lliure.