Un treballador sanitari en un hospital d'Indonèsia

La difícil decisió de molts sanitaris davant la crisi pel coronavirus

Els hospitals, i en concret les UCI, es veuen saturats

La capacitat dels hospitals  s'està veient molt afectada en els últims dies per l'incessant nombre de contagis per coronavirus. La capacitat de les Unitats de Cures Intensives (UCI) de la Comunitat de Madrid  i arreu de l'Estat s'estan veient afectades i es preveu que aquest cap de setmana empitjori.

Tot i el Decret d'alarma, els professionals dels hospitals madrilenys asseguren que estan col·lapsats enfront de les desenes de casos que han d'atendre cada dia. El problema és que la grandària de cada UCI no depèn dels llits, sinó del  nombre d'aparells de respiració assistida, necessaris per als pacients greus infectats amb el Covid-19 i altres pacients amb problemes respiratoris severs.

La qüestió és que els sanitaris han de triar constantment qui rep la vigilància intensiva i qui ha d'esperar, una tasca molt dura. Segons 'El Español', la doctora  Ángela Hernández, cirurgiana i portaveu del sindicat AMYTS (Associació de Metges i Titulats Superiors de Madrid), assegura que hi ha pacients amb coronavirus que  no reben el respirador en benefici d'un altre que té més probabilitats de sobreviure. Aquesta és una de les causes de les alarmants xifres del Covid-19 en la Comunitat: 4.871 contagis i 355 morts.

Les UCI estan col·lapsades

Un  5% del total dels infectats requereix d'ingrés a l'UCI, explica la doctora, un percentatge  insostenible en comparació amb els mitjans disponibles. No obstant això, la preocupació d'Hernández és la falta d'informació per part de la Conselleria de Sanitat, que no ofereix una xifra oficial de la quantitat de respiradors disponibles.

   

Hernández prossegueix i assegura pel mateix mitjà: «La Conselleria està tenint una actitud de comunicació absolutament opaca, excepte quan sali la presidenta a dir quatre ximpleries que millor les hi podria estalviar. La informació hauria de ser puntual i diària des de la Conselleria».

  

El nombre de contagiats no para de pujar en el cinquè dia de quarantena, encara que la tendència podria canviar en els pròxims dies a causa de les estrictes mesures preses per l'executiu de Sánchez. No obstant això, els professionals de la sanitat asseguren que la cooperació entre hospitals no s'està duent a terme bé. «Si està havent-hi coordinació, no es veu», asseguren.