Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els hospitals Trueta i Santa Caterina incorporen mamògrafs digitals amb tecnologia 3D

El Trueta i el Santa Caterina de Girona incorporen mamògrafs digitals amb tecnologia 3D

Els nous equipaments radiològics milloren la qualitat i precisió del diagnòstic del càncer de mama

Els hospitals Trueta i Santa Caterina incorporen mamògrafs digitals amb tecnologia 3D
Els hospitals Trueta i Santa Caterina incorporen mamògrafs digitals amb tecnologia 3D | IAS

 

L'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona i l'Hospital de Santa Caterina de Salt han incorporat dos nous mamògrafs totalment digitals i amb tecnologia de tres dimensions.  Aquesta incorporació ha estat possible gràcies a l'acord de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la Fundació Amancio Ortega, per a una donació destinada a la renovació d'equipaments oncològics per als centres del sistema sanitari integral públics de Catalunya (SISCAT).

Tal com informa l'Institut d'Assistència Sanitària, el mamògraf de l’Hospital Universitari Doctor Josep Trueta s’acaba d’instal·lar a principis de juliol i el del Santa Caterina s’ha posat en funcionament el mes de juny. En ambdós casos, els nous equipaments radiològics permeten millorar de manera extraordinària la qualitat del diagnòstic del càncer de mama, gràcies a la tecnologia que porten incorporada.

Els nous mamògrafs permetran treballar amb tomosíntesi digital. Es tracta d’una tecnologia que fusiona la metodologia de la mamografia digital en dues dimensions (2D) amb la tomografia i en conseqüència permet realitzar mamografies en 3 dimensions (3D). Aquesta tecnologia permet obtenir múltiples imatges d’un gruix inferior a 1 mm des de diferents angles, de manera que augmenta la sensibilitat i especificitat diagnòstica.

Nou mamògraf de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta
Nou mamògraf de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta | IAS-ICS Girona

 

Precisió en el diagnòstic

La tomosíntesi també facilita el diagnòstic de lesions molt petites i subtils. Amb tot plegat es redueix la necessitat de noves exploracions a les usuàries i s’obté una major precisió de cara a la planificació quirúrgica, donat el cas.

Cal afegir als avantatges dels nous equipaments la possibilitat de fer el que s’anomena Biòpsia Assistida per Buit. Aquesta tècnica, guiada per estereotàxia, permet obtenir mostres més grans, més nombroses i, en determinats casos, es pot arribar a extirpar tota la lesió. Aquests avantatges disminueixen els resultats dubtosos i les biòpsies en sala d'operacions.

Radiòlegs i tècnics a la sala de mamografies de l'Hospital Santa Caterina amb el nou equipament
Radiòlegs i tècnics a la sala de mamografies de l'Hospital Santa Caterina amb el nou equipament | IAS-ICS Girona

 

Comoditat per al pacient

Els nous aparells es complementen amb una butaca que s’ajusta a les diferents posicions que requereix l’exploració i fins a convertir-se en una llitera.  El nou equipament configura així una estació de treball molt més còmoda, tant per a la pacient com per al professional que realitza la mamografia.

La renovació dels equips, que sumen un cost aproximat de mig milió d’euros, incrementen també la capacitat de cribratge, factor especialment important per a l’Hospital Santa Caterina, referent del Programa de detecció precoç de càncer de mama a les comarques del Gironès, Pla de l’Estany i la Selva interior.

L’any 2018, el Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’hospital de Girona va fer mamografies a 3.924 pacients i el de Salt a 14.304 dones, 12.825 de les quals corresponien a dones citades pel Programa de detecció precoç de càncer de mama.

També et pot interessar...