L'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa i l'Hospital Universitari de Vic han començat a ajornar les intervencions quirúrgiques menys urgents a causa de l'increment d'hospitalitzacions per la Covid-19.
A la capital del Bages, la setmana passada es va anul·lar el 0,4% de l'activitat ambulatòria i el 6% de l'activitat quirúrgica programada. Pel que fa a Vic, l'activitat més afectada són les cirurgies no urgents que requereixen hospitalització i les proves amb sedació, ja que el personal mèdic i infermer que les duu a terme és precisament el que té una major experiència per atendre els pacients de Covid crítics o amb respiració assistida.
Augment d'hospitalitzats per Covid a Vic
A l'Hospital Universitari de Vic, fins aquesta setmana, s'estava compaginant l'atenció als malalts amb coronavirus amb la resta de l'activitat, però l'increment d'hospitalitzats ha comportat que es comenci a ajornar una part de l'activitat programada. Concretament, manifesten des del Consorci Hospitalari de Vic, l'activitat més afectada són les cirurgies no urgents que requereixen hospitalització i les proves amb sedació. També s'han començat a desprogramar algunes visites amb l'especialista i a reassignar personal, tant assistencial com de suport, per fer front a la segona onada de la pandèmia.
L'objectiu, avancen des del CHV, és seguir compaginant al màxim l'atenció als malalts de Covid amb l'assistència i el seguiment de la resta de pacients. Així, el tancament dels quiròfans i les operacions serà progressiu en funció de com evolucioni la pandèmia i de la disponibilitat de professionals.
A Manresa, fase 2 del Pla de contingència
En el cas de Manresa, la Fundació Althaia va activar la setmana passada la fase 2 del Pla de contingència per l'augment de persones afectades per la Covid-19 ingressades a hospitalització i a l'àrea de crítics de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa.
Per tal d'alliberar professionals mèdics i d'infermeria perquè puguin donar resposta a l'increment de pacients amb coronavirus, han començat a desprogramar alguna activitat quirúrgica i ambulatòria no preferent. La setmana passada es va anul·lar el 0,4% de l'activitat ambulatòria i el 6% de l'activitat quirúrgica programada.
Des d'Althaia expliquen que estan intentant que la desprogramació sigui rotatòria en les diferents especialitats per tal de disminuir l'impacte que pugui tenir en l'assistència als pacients no Covid, a banda de preservar sempre l'activitat preferent o urgent.
La fase 2 del Pla de contingència ha suposat la creació d'equips multidisciplinaris de professionals d'especialitats diferents que donen suport a planta a l'equip de Medicina interna de forma rotatòria. També s'han previst reforços a l'àrea de crítics amb professionals d'anestesiologia i pneumologia.