La Confederació Espanyola d'Hotels i Apartaments Turístics (CEHAT) ha demanat aquest dilluns a la Unió Europea que es posi les piles i es realitzin proves de coronavirus en origen i destí als viatgers, i s'ha ofert a finançar els testos dels turistes a la sortida dels seus establiments a Espanya.
La CEHAT ha considerat una «gerra d'aigua freda» la mesura del Regne Unit de 15 dies de quarantena pels viatgers provinents d'Espanya. «Una sorpresa i una profunda decepció», ha afirmat el president de la patronal hotelera, Jorge Marichal, que tem que a partir d'aquesta 'quarantena britànica' els governs d'altres països adoptin solucions similars «de forma poc reflexionada i sense obeir a la situació real que tenim a Espanya».
«Hem de demanar que les decisions s'adoptin en funció de criteris objectius d'evolució de la seguretat sanitària i exigir responsabilitats a mesures imprudents que poden ocasionar greus perjudicis a turisme i, especialment, als hotelers, que estem complint amb els protocols més exigents de tota Europa», ha reflexionat en veu alta Marichal a través d'un videocomunicat.
Per últim, el president de la CEHAT ha agraït al govern espanyol que estigui treballant «intensament» per intentar revertir la situació al més aviat possible. «Esperem que la solució sigui qüestió d'hores o de dies», ha finalitzat Marichal.
Els restauradors demanen ajuda al Govern
La Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat) s'ha reunit telemàticament aquest dilluns amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per traslladar-li un crit d'alerta i entregar-li un manifest unitari «per a la supervivència del sector turístic».
«Calen mesures efectives ja, que ajudin i permetin la supervivència de l'activitat econòmica i laboral d'aquesta indústria a Catalunya. Ens trobem en una situació límit», ha assenyalat el president de la ConfeCat, Santiago García-Nieto.
Els hostalers i restauradors carreguen contra les «ajudes inexistents» per afrontar la pandèmia de Covid-19 i també lamenten la manca de lideratge del Govern. «Ens sentim desprotegits», ha recriminat la ConfeCat.
Crítica al manteniment de la taxa turística
Després de diverses reunions amb les administracions públiques, el sector es considera en una situació de desatenció i desafecció «més que significativa». «Han estat moltes les trobades i les peticions fetes que, malauradament, sempre han acabat sense respostes realment efectives», ha constatat la Confecat, que sosté que la Generalitat «en cap cas» ha tingut una especial sensibilitat amb el sector turístic de Catalunya.
Hostalers i restauradors posen d'exemple la no cancel·lació per part del Govern de la taxa sobre les estades turístiques, tot i la crisi de la Covid-19. «Anul·lar temporalment aquest impost hauria estat positiu per intentar augmentar la demanda turística», ha reflexionat en veu alta García-Nieto. I, en paral·lel, l'eliminació de la taxa turística a Catalunya hauria servit —segons la ConfeCat— com una gran «eina exemplificadora i negociadora» per exigir que el govern espanyol millorés el tracte impositiu en l'IBI, l'IVA o els impostos sobre societats.
La ConfeCat igualment titlla «d'inexistents» les ajudes al sector turístic presentades en els darrers mesos. «Cap mesura va encaminada a promocionar la demanda turística, com sí que s'ha fet en altres països (reduint l'IVA o oferint bons per a aquelles famílies que desitgin fer vacances al mateix país). Totes les mesures estan focalitzades a facilitar el deute a les empreses», han assegurat hostalers i restauradors.
De fet, la ConfeCat continua reclamant mesures com la reducció de l'IVA, moratòries a les hipoteques i l'allargament i flexibilització total dels ERTOS. «I que entre el 20 i el 25% dels fons europeus es destini al sector turístic, tal com recomana la mateixa Comissió Europea», ha puntualitzat la confederació d'hostaleria i restauració, que xifra aquesta ajuda no inferior als 7.500 milions d'euros només a Catalunya.
«Manca de lideratge» del Govern i comunicació «confusa»
El sector també ha expressat la seva preocupació per la «manca de lideratge visible» de la Generalitat davant el govern espanyol. «Catalunya és líder indiscutible en l'arribada de turistes estrangers. Volem una posició més contundent», ha recordat la ConfeCat, que igualment ha deplorat una «confusa» comunicació institucional del Govern que ha estat perjudicial per al sector turístic.
«S'han difós missatges poc clars i indeterminats que els mercats internacionals no han entès correctament. Ha estat un gran fre per al turisme estranger», ha afirmat el sector de l'hostaleria i la restauració, sense citar directament els darrers vetos de França i el Regne Unit.