L'ajuntament de Lleida, 'la Paeria', vol començar a prendre mesures per fer front als estius cada cop més càlids que toca viure a la ciutat de ponent. És per aquest motiu que el consistori crearà els que s'anomenen 'refugis climàtics', uns espais interiors i exteriors de la capital lleidatana on les temperatures són més baixes que a la majoria de la població i on la ciutadania podrà anar a 'refrescar-se' durant les hores de més calor. De fet, des d'aquest estiu s'estan habilitant 19 centres de la ciutat per acollir a la població més vulnerable davant les calorades.
'Refugis climàtics' interiors i exteriors
A partir d'aquest pròxim dimarts, 28 de juliol, ja s'hi podrà accedir de forma gratuïta en 7 espais culturals, a l'espera que s'obrin 6 centres més i 6 escoles, de cara als següents dies, fet que dependrà de l'aprovació del Procicat. A més, la Paeria està elaborant un mapa de la ciutat on s'ubiquen els diferents ‘refugis climàtics’ interiors. En aquest mapa, també es recomanen espais exteriors que són habitualment frescos, com els 7 parcs de la ciutat i 35 carrers i places de la ciutat més ombrívoles.
Com seran els 'refugis climàtics' de Lleida?
Per tant, hi ha molta població envellida o amb problemes de salut, que els hi afecta més directament aquest sobreescalfament de les ciutats i, els 'refugis climàtics', el que intenten és garantir que en cada zona de la ciutat, hi hagi un espai interior climatitzat i molt més confortable. La regidora de Participació de l'Ajuntament de Lleida, Elena Ferre afirmava que 'S'han buscat espais grans perquè els puguin gaudir un gran nombre de persones i on els usuaris puguin mantenir les distàncies'.
'En total s’han habilitat 19 refugis climàtics interiors a la ciutat amb entrada gratuïta. D’aquests, 7 són espais culturals i a més de funcionar com a espais climatitzats també tenen com a objectiu apropar la cultura a la ciutadania. S’hi podrà accedir des d'aquest pròxim dimarts, 28 de juliol, i també s’estan habilitant com a refugis climàtics 6 Centres Cívics' comunicava Ferre. Aquests 12 espais estan pendents de l’autorització del Procicat per poder obrir o de la finalització de les mesures més restrictives a la ciutat imposades per la Generalitat.
Pel que fa als refugis climàtics exteriors, l’Ajuntament proposa 7 parcs i també recomana 35 carrers, avingudes i places a la ciutat per passejar per la seva cobertura arbòria i orientació respecte a la insolació en gairebé tots els barris de la ciutat. A més, en episodis d'onada de calor o dies molt calorosos, Ferre també ha dit que 'Alguns d’aquests carrers es tallaran els dies que calgui 'segons les necessitats' perquè els ciutadans hi puguin passejar lliurement'.
A les onades de calor, s'hi suma l'illa de calor urbana
L’increment dels episodis d’onades de calor motivades pel canvi climàtic fa que a Lleida, durant l’estiu, s’agreugi el fenomen conegut com a ‘illa de calor urbana’. Són zones amb una alta concentració d’edificis, paviment i vials d’asfalt que absorbeixen la radiació i provoquen un augment de la temperatura de l’aire.
Aquest fet, a més, fa que durant la nit la calor quedi retinguda a la ciutat i li costi més de baixar durant les hores nocturnes respecte a zones dels afores que són amb superfície molt més natural. És per això que fomentant les zones verdes dins les ciutats i ombres que puguin absorbir la radiació solar, s'aconsegueix també, reduir la temperatura.