El líder del PSC, Miquel Iceta, durant la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova per la Diada

Iceta creu que Puigdemont no es presenta «perquè sap que la majoria independentista trontrolla»

El primer secretari del PSC considera que «no podria repetir el compromís» de tornar a Catalunya si guanyava

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, creu que Carles Puigdemont remarca el seu suport a la llista de Junts per Catalunya a les eleccions al Parlament del proper 14 de febrer perquè sap que la majoria independentista «trontolla». En un acte a Granollers, ha apuntat que sabia que Puigdemont no es presentaria com a candidat a la presidència perquè «no podria repetir el compromís» de tornar a Catalunya si guanyava, com ja va fer al 2017.

En aquest sentit, considera que el projecte independentista està «fracassant», i insisteix que el projecte socialista que lidera pot encapçalar un canvi que creu que Catalunya necessita després de «deu anys perduts» per les polítiques que han liderat les forces sobiranistes des de la Generalitat.

Iceta respon les crítiques del baró extremeny del PSOE a l'acord pressupostari amb Bildu

En un altre ordre de coses, Iceta assegura que a ell no li produeix «problemes de nàusees» el suport de partits com Bildu als pressupostos generals de l’Estat. Respon, d’aquesta manera, al president de la Junta d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que ha afirmat que el suport de la formació independentista basca li genera molèsties d’aquest tipus. Iceta ha recordat que al País Basc «abans hi havia terrorisme, i ara no», i demana «superar ferides el passat» per mirar al futur.

Per tot plegat, considera que quants més suports tinguin els comptes, millor, i retreu que formacions amb major representació al Congrés dels Diputats com el Partit Popular apliquin estratègies més de caire partidista que de país. Iceta ha dit, en to de broma, no tenir «problemes de nàusees que requereixin un procés farmacològic», i ha considerat que els partits que vulguin sumar-se al suport als pressupostos tenen la seva benvinguda. «Al País Basc hi havia terrorisme, i ara no», ha assenyalat, destacant que hi ha partits polítics bascos que es volen comprometre en l’aprovació dels comptes.

En aquest sentit, ha confiat en què altres forces, com el PNB, els socialistes o Podem del País Basc se sumin a la llum verda. «Hem de trobar maneres de superar les ferides del passat i mirar al futur», ha reblat. Per tot plegat, també ha demanat a les forces amb major representació al Congrés dels Diputats que també s’hi sumin, deixant de banda el discurs partidista.