L'Amfiteatre de Tarragona es troba apuntalat des de fa mesos a causa d'unes esquerdes.

Tarragona es compromet amb ICOMOS a reparar el Circ, l'Amfiteatre, el Teatre i la Necròpolis

El vicepresident d'ICOMOS, entitat vinculada a la UNESCO, s'ha reunit aquest dilluns amb el regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo | L'informe definitiu arribarà a finals de juliol

L'Ajuntament de Tarragona ha promès al Consell Internacional de Monuments i Espais (ICOMOS) que repararà l'Amfiteatre, el Circ, l'entorn del Teatre Romà i la Necròpolis Paleocristiana. L'entitat vinculada a la UNESCO, que va arribar a Tarragona per fer una inspecció, publicarà a finals d'aquest mes l'informe definitiu sobre l'estat del patrimoni de la ciutat. El regidor d'aquesta àrea, Hermán Pinedo (ECP), s'ha reunit aquest dilluns amb el vicepresident d'ICOMOS, Jordi Tresserras. «Les sensacions són millors que amb l'anterior govern», ha manifestat a TarragonaDigital

L'Ajuntament de Tarragona es compromet amb la UNESCO a solucionar l'estat del patrimoni

«Tenen ganes de fer coses i han assegurat que actuaran en quatre punts clau: l'estructura de l'Amfiteatre, la capçalera del Circ i el Pretori, l'entorn del Teatre Romà i la Necròpolis Paleocristiana». Aquestes eren les paraules de Jordi Tresserras després de la reunió mantinguda amb el regidor de Patrimoni de l'Ajuntament, Hermán Pinedo, i l'arqueòleg municipal, Joan Menchón. Era l'última trobada abans de publicar l'informe definitiu sobre l'estat del patrimoni tarragoní. 

Tant Tresserras com Pinedo han expressat que l'encontre ha estat «positiu»  i «satisfactori». Malgrat que la ciutat compta amb «nombrosos problemes» en matèria de gestió patrimonial, el pressupost i la manca de coordinació entre administracions són els temes que més preocupen al vicepresident d'ICOMOS. «Hi ha una deixadesa general», diu.  Tot i això, Pinedo ha assegurat a Tresserras que «plantejarem dreceres per agilitzar els tràmits i més diàleg amb la Generalitat». 

«L'Amfiteatre és el monument que té més urgència», explica Tresserras, perquè «o posem solució, o caurà a terra la part restaurada». Des del consistori han assegurat que es tractarà aquest aspecte i també altres, com l'entorn del Teatre Romà —les naus del voltant aniran a terra per ampliar el parc arqueològic— o la capçalera del Circ i el Pretori, on s'hi faran dues intervencions a la façana. Per últim, Pinedo ha acceptat el repte de millorar la situació de la Necròpolis Paleocristiana, també amb greus problemes de manteniment i interpretació. 

Jordi Tresserras (ICOMOS) i Hermán Pinedo (regidor de Patrimoni) durant la reunió mantinguda aquest dilluns a Tarragona.
Jordi Tresserras (ICOMOS) i Hermán Pinedo (regidor de Patrimoni) durant la reunió mantinguda aquest dilluns a Tarragona. | Mauri

Informe definitiu a finals de juliol i revisió de la feina feta abans del 2020

Tresserras publicarà l'informe definitiu sobre l'estat del patrimoni tarragoní a finals de juliol. Abans, enviarà un esborrany a totes les administracions i entitats implicades. La tasca d'ICOMOS, però, no frenarà aquí: hi haurà revisions periòdiques per comprovar que s'estan realitzant les promeses fetes amb anterioritat. Així doncs, abans del 2020, una delegació d'aquest ens arribarà a la ciutat per saber si Generalitat, Ministeri i Ajuntament han complert amb la seva paraula. 

«Tenen idees i estan ben coordinats amb els seus socis de govern. Es respira una altra cosa i he sortit de la reunió molt content», ha explicat Tresserras a aquesta redacció. Un cop s'hagi publicat l'informe, les administracions hauran de començar a buscar fórmules i finançament per actuar en els diferents monuments de la ciutat. L'any vinent, Tarragona complirà dues dècades com a Ciutat Patrimoni de la Humanitat.