Pablo Iglesias està disposat a recular en les peticions que havia fet fins ara per a facilitar la investidura de Pedro Sánchez, i evitar així unes noves eleccions. Iglesias ha convidat el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a acudir al debat d'investidura del juliol amb un acord per un govern de coalició dels dos partits.
L'objectiu, evitar que la investidura sigui una «escenificació fallida»
Iglesias ha manifestat públicament, en una carta publicada a 'la Vanguardia', cessions en els dos aspectes que fins ara havien bloquejat les negociacions: el tema de Catalunya i la condició indispensable d'entrar al govern espanyol. En cas de no aconseguir suport al Congrés, i davant una possible segona investidura el setembre, Iglesias es compromet a revisar la seva posició.
En aquesta proposta —que llança Podem un dia després que s'hagi fixat el dia del debat d'investidura el 22 de juliol—, titulada «volem que sigui el juliol», Iglesias renega dels arguments de Sánchez i el PSOE a l'hora de rebutjar un govern de coalició amb Unides Podem, ja que considera que «situa més lluny» l'obtenció de suport per la investidura, fent un pas endavant per facilitar un acord i evitar que la investidura es converteixi en una «escenificació fallida».
«Pedro Sánchez m'ha dit, cada vegada que hem parlat durant el mes de juny, que apostaria per un govern de coalició amb nosaltres si els seus diputats i els nostres sumessin majoria absoluta en el Congrés. Però com que no sumem junts aquesta majoria, em deia el president, seria gairebé impossible aconseguir els suports suficients per a tirar endavant la investidura».
«Amb menys intensitat, s'ha plantejat també un altre argument per a rebutjar un acord integral de govern: la nostra posició respecte al conflicte polític a Catalunya».
«He reflexionat durant aquestes setmanes sobre el raonament de Pedro Sánchez i del PSOE a propòsit de si un acord integral de govern comptaria amb suports parlamentaris per a tirar endavant la investidura i, encara que no ho comparteixo, considero que mereix el benefici del dubte».
«Per això, volem evitar que un mecanisme institucional tan important com la investidura es converteixi en una escenificació fallida, cosa que la democràcia espanyola no es mereix. Pensem que el més assenyat per a tirar endavant la investidura és aconseguir un acord integral de govern de coalició. Si es verifica la hipòtesi del PSOE i la investidura no tira endavant després de presentar un acord integral de govern de coalició, nosaltres ens comprometem a revisar la nostra posició. Si per contra, la investidura tirés endavant, es compliria el desig declarat tant pel PSOE com per Unides Podem: un govern de coalició progressista i plural, que superés d'una vegada la situació de bloqueig en què ens trobem».
Els dos àmbits en què cedirà Podem
Iglesias renuncia a imposar al nou govern espanyol la seva via per resoldre el conflicte a Catalunya, i compra la tesi socialista d'apostar pel diàleg sense parlar d'autodeterminació. El líder de Podem reconeix que és conscient de la preferència dels espanyols, tenint en compte els resultats de les darreres eleccions generals, i afirma que «el lideratge li correspondrà al partit que va guanyar clarament les eleccions». «Assumim que el nostre pes electoral no permet que les nostres propostes com a espai polític siguin línies vermelles», explica.
D'altra banda, sobre els arguments del PSOE, que afirmen que un govern de coalició amb Podem tindria més dificultats per tirar endavant que un solitari, Iglesias es permet dubtar-ne i planteja anar a la investidura amb un acord tancat dels dos partits i sotmetre'l al Congrés.
Afirma que, en el cas de no aconseguir suport, animarà el PSOE a tirar endavant en solitari, per comprovar si realment en rep més. Insisteix, però, que totes les dretes l'han vetat, també Ciutadans, i que pertoca a Podem ser responsable i fer una proposta de govern que s'apropi a la majoria absoluta.