El ministre de Sanitat, Salvador Illa, posant-se la mascareta en una roda de premsa a Madrid

Illa afirma que l'estat d'alarma «no permet confinaments domiciliaris» com pretén el Govern

El ministre de Sanitat assegura que no ha rebut cap «petició formal» de la Generalitat en aquest sentit

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que el decret d'estat d'alarma aprovat el passat diumenge «no permet confinaments domiciliaris ni d'un dia, ni de dos ni de cap de setmana». En declaracions a TV3, ha afegit que tampoc té cap «petició formal» per part del Govern per portar a terme aquesta mesura i ha valorat que el que sí que permet el decret són confinaments perimetrals. Precisament, Illa ha defensat que el decret habilita a prendre mesures «prou contundents» per contenir i rebaixar la corba de contagis. «Hi ha un ventall d'opcions abans d'arribar a aquest punt. Hauríem de poder-ho evitar, sense que ho puguem descartar», ha dit.

Salvador Illa ha explicat que en la reunió que va mantenir amb la consellera de Salut, Alba Vergés, el passat dilluns van analitzar la situació i la consellera li va transmetre la possibilitat d'anar a «mesures més estrictes» si no hi havia una millora, però sense concretar. En aquest sentit, el ministre de Sanitat ha valorat que ara «no es tracta de deixar de fer totes les coses» però sí «aprendre a fer-les d'una forma diferent» i evitar «per tots els mitjans possibles un confinament domiciliari». Illa ha dit que si fessin falta mesures més enllà de les que habilita l'estat d'alarma, s'estudiaria la situació però ha assegurat que les accions que habiliten han de servir ara per ara.

La situació «és preocupant»

«Hi ha un ventall de possibilitats prèvies que ens podrien permetre estabilitzar i rebaixar la corba», ha manifestat, al mateix temps que ha posat com a exemple la reducció de la incidència acumulada amb l'aplicació de confinaments perimetrals a Madrid. Tot i que ha afirmat que «no es pot descartar res» perquè la situació és «preocupant», s'ha mostrat partidari de donar temps per veure com funcionen les mesures que inclouen el decret d'estat d'alarma abans d'anar més enllà.

El titular de Sanitat ha fet una crida a la població a «reduir la mobilitat a allò estrictament necessari», ja que ha afirmat que ara per ara la reducció de la mobilitat i les interaccions són les eines més efectives, sumades a les mesures de seguretat. Sobre si el Govern hauria d'aixecar el tancament de la restauració, Illa s'ha limitat a donar suport a les decisions preses per les autonomies i ha assegurat que el Govern ha actuat «amb determinació». Ha afegit que seran les autoritats catalanes les que hauran de valorar si les mesures s'han de mantenir o no.

Defensa un estat d'alarma de sis mesos

Illa també ha defensat que l'estat d'alarma s'allargui durant sis mesos, ja que ha explicat que és el termini de temps que calculen que caldrà per haver passat l'hivern i tenir un tractament o una vacuna eficaç i un nivell d'immunitat «suficientment elevat». El ministre ha afirmat que si les coses milloren abans no tenen cap intenció d'allargar l'estat d'alarma però ha assegurat que aquest instrument dona «un marc estable i certesa» perquè les comunitats tinguin al seu abast diverses mesures a aplicar.

Tot i que Pedro Sánchez ha ofert al Congrés una pròrroga de quatre mesos, Illa ha asseverat que l'estat d'alarma «ofereix instruments per aconseguir arribar al Nadal o a la Setmana Santa en bones condicions» i ha insistit que això dependrà del comportament general. En aquest sentit, ha expressat la seva preocupació pel «cansament» entre la població però ha alertat que «no hi ha dreceres» contra la Covid.