Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.

L'altra victòria del PSC a l'enquesta d'avui: Illa és el candidat més ben valorat

L'encara ministre de Sanitat és l'únic dels candidats que aprova: ho fa amb un 5

El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha donat avui una doble victòria al PSC: no tan sols augura el triomf electoral per a Salvador Illa, sinó que també situa el candidat socialista com el més ben valorat entre els que es presenten en els propers comicis. Illa, doncs, és qui té més acceptació entre els enquestats, malgrat que es queda amb un 5. Per darrere seu hi ha els dos candidats de JxCat i ERC, Laura Borràs i Pere Aragonès, que empaten amb un 4,6.

Un tercer grup és el que encapçala la candidata de la CUP, Dolors Saber, amb un 4, la d'En Comú Podem, Jèssica Albiach, amb un 3,8, la del PDeCAT, Àngels Chacón, amb un 3,7, i la del PNC, Marta Pascal, amb un 3,5. Es disputen els últims llocs de la llista el candidat de C's, Carlos Carrizosa, amb un 2,7, el del PP, Alejandro Fernández, amb un 2,6, i tanca la llista el de Vox, Ignacio Garriga, amb un 2,5.

Victòria electoral per al PSC

El Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) augura que el PSC podria obtenir entre 30 i 35 escons a les eleccions catalanes i superar ERC, que n'obtindria entre 31 i 33, i JxCat, que es quedaria amb 20-27. Segons l'enquesta preelectoral que ha fet pública aquest dijous, Ciutadans passaria de guanyar les eleccions a quarta força del Parlament amb entre 13 i 15 escons. Darrere seu En Comú Podem, amb entre 9 i 12 escons, la CUP amb entre 8 i 11 escons, i el PP, amb 7.

Vox entraria amb força a la cambra catalana amb entre 6 i 10 escons i podria superar el PP. L'enquesta no augura cap representant ni per al PDeCAT ni per al PNC. el sondeig del CIS es va realitzar entre el 2 i el 15 de gener, per tant, després que s'anunciés que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, serà el candidat del PSC en substitució de Miquel Iceta. En total s'han fet 4.300 entrevistes.

El PSC lidera el vot directe i l'estimació

El PSC també lidera tant el vot directe (11,8%) com l'estimació de vot (23,9%) que el CIS fa després de cuinar les dades. Són tres punts més que ERC (9,8% de vot directe i 20,6 d'estimació de vot) i gairebé el doble que JxCat (6,5% de vot directe i 12,5% d'estimació). Ciutadans (3,1% de vot directe i 9,6% d'estimació) ocupa la quarta posició en escons, però queda per darrere d'En Comú Podem (3,2% de vot directe i 9,7% d'estimació) en intenció de vot.

Vox (1,6% de vot directe però 6,6% d'estimació) supera el PP (1,8% de vot directe i 5,8% d'estimació). La CUP es queda amb el 3,2% de vot directe i 6% d'estimació. Ja fora del Parlament hi ha el PDeCAT (0,3% de vot directe i 0,7% d'estimació) i el PNC (0% i 0,4%). Els supera el PACMA (0,3% i 0,7%).

La majoria independentista, en perill

Segons el CIS, les formacions independentistes (ERC, JxCat i la CUP) es quedarien en una forquilla d'entre 59 i 71 diputats, i per tant es podria perdre la majoria independentista al Parlament (68). Actualment les tres formacions sumen 70 diputats.