Els ministres Salvador Illa, María Jesús Montero i Yolanda Díaz en una roda de premsa a la Moncloa

Illa assegura que ara «no es donen les circumstàncies de salut pública» per a un confinament

Illa ha recordat que la situació és «molt diferent» a la que hi havia al març

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat que en l'actual evolució de la pandèmia del coronavirus a Espanya «no es donen les circumstàncies de salut pública» com per a aprovar un confinament generalitzat de la població com l'ocorregut al març.

En una entrevista en 'Onda Cero', recollida per Europa Press, Illa ha recordat que la situació és «molt diferent» a la que hi havia al març, ja que, a pesar que s'ha produït un «increment important» dels contagis, la pressió hospitalària per aquesta causa se situa en el sis per cent, hi ha menys morts, més de la meitat de les persones que es contagien són asimptomàtics i l'edat mitjana és més baixa.

«No té res a veure amb el que vam veure al març»

«És veritat que hi ha un increment de casos i que cal controlar-los i estabilitzar-los com s'ha fet en algunes comunitats autònomes com, per exemple, a Aragó. No obstant això, també és veritat que la pressió hospitalària, els morts, les persones asimptomàtiques, el nombre de proves PCR i l'edat mitjana no té res a veure amb el que vam veure al març», ha detallat Illa.

Dit això, i preguntat per la seva opinió sobre l'actuació de les comunitats autònomes una vegada finalitzat l'estat d'alarma, Illa ha assegurat que no realitzarà «cap retret» a les comunitats per la gestió de la crisi del coronavirus, si bé ha recordat que són elles les que tenen el paper «rellevant» en la lluita contra el coronavirus.

«Les comunitats autònomes estan actuant en funció de la situació epidemiològica i el Ministeri de Sanitat i el Govern estem fent una acció de coordinació», ha detallat Illa, per a assenyalar que a finals de juliol el Govern i el mateix director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va avisar que tenien una «especial preocupació» amb Aragó.

Una afirmació que, tal com ha recalcat i en al·lusió a les declaracions realitzades per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, no va donar peu al fet que es digués que hi havia un «acarnissament» amb Aragó.

«Hi ha situacions diferents i maneres d'actuar de cada comunitat. A finals de juliol dèiem que teníem especial preocupació amb Aragó i no hi havia acarnissament, igual que en algunes zones de Catalunya o del País Basc. Hem anat explicant tot això sense entrar en cap retret i compartint experiències», ha argumentat el ministre de Sanitat, per a insistir que «cadascú sap el que ha de fer».