Illa insisteix: «Venen setmanes molt dures»

El ministre de Sanitat assegura que la responsabilitat de què hagin augmentat els contagis és de tots

Pla mitjà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa a Moncloa després del Consell de Ministres
Illa compleix els últims dies al capdavant del ministeri de Sanitat | LleidaDiari.cat

Salvador Illa, el ministre de Sanitat i aspirant pel PSC a presidir la Generalitat catalana, afronta els últims dies en la cartera del govern d'Espanya. El titular de Sanitat ha parlat amb 'El País' sobre la situació actual de la pandèmia i sobre com valora el canvi de vida que es farà efectiu la setmana vinent, ja que durant la mateixa presentarà la seva dimissió com a ministre.

Illa té clar que «fins que comenci la campanya electoral està només l'Illa ministre. Em dedicaré a fer campanya i, fins a aquest moment, em dedico al 101% a les meves tasques de ministre». El ministre assegura que per a derrotar aquesta tercera onada cal fer el mateix que en la segona: «Es va controlar gràcies a un treball molt rellevant de les autonomies en el marc d'una estratègia comuna. Per Nadal es van prendre més mesures, però ja sabíem que hi hauria uns efectes posteriors que també viuen altres països europeus. El que cal fer ara és tornar a aplicar el que ens va funcionar abans», assenyala.

«Vénen ara unes setmanes dures»

Segons el ministre català, «vénen ara unes setmanes dures. Estem veient els efectes de Nadal, però el 27 de desembre comencem un procés de vacunació que suposa el principi de la fi. Si tot va com està previst, tindrem uns percentatges rellevants de població vacunats a l'estiu. I estarem en una etapa diferent. En aquesta situació, i havent-m'ho demanat els meus companys, he pres una decisió a consciència i crec que és una decisió responsable», apunta a escassos dies de deixar el ministeri de Sanitat.

Preguntat per la raó de no haver reaccionat abans de l'arribada d'aquesta tercera ona, Illa confessa que «Nadal és un període molt especial, amb un increment molt important de la mobilitat i dels contactes. Sí que es van prendre mesures dràstiques, en línia amb les d'altres socis europeus. El que cal fer és actuar, insisteixo, amb mesures que siguin tan quirúrgiques com sigui possible però també contundents. És un esforç que hem de fer entre tots», explica.

Les opcions de confinament per a les comunitats autònomes

A més, el ministre de Sanitat contesta a les comunitats que demanen un confinament estricte: «L'estat d'alarma ha funcionat perquè dóna a les comunitats les eines per a restringir la mobilitat en els seus territoris amb tancaments perimetrals, restriccions de mobilitat nocturna i de reunió. Cada comunitat pot decidir si tanca sectors comercials o d'oci. Disposen ja de les eines legals necessàries per a doblegar la corba i que, en la pràctica, és el que en altres països diuen confinament. Per exemple a Portugal. I a Alemanya succeeix una cosa similar. Amb les dades que tenim ara no cal anar més enllà».

Sobre qui té la culpa de l'augment dels contagis en les últimes setmanes, Illa opina que «la responsabilitat és de tots i, a més, constantment he posat de manifest el comportament exemplar de la majoria de la ciutadania espanyola intentant seguir unes normes que són dures. Portem ja molts mesos de pandèmia, per tant, no entraré a posar nota a ningú», respon amb sinceritat.

«El procés de vacunació està funcionant raonablement bé»

D'altra banda, Illa continua valorant positivament el pla de vacunació posat en marxa el 27 de desembre i explica que no obligaran a vacunar-se als espanyols: «Ens ho hem plantejat i la recomanació dels experts ha estat que la vacuna sigui voluntària. I jo estic d'acord. Hi ha suficients raons per a convèncer a la gent que es vacuni. A Espanya tenim uns índexs de resposta a la vacunació molt bons i les primeres dosis han tingut un nivell d'acceptació molt alt».

A més, el ministre considera que cal confiar en les vacunes. «No s'ha subratllat prou el que suposa com a èxit col·lectiu el fet que abans que passés un any de la seqüenciació del SARS-CoV-2 tinguem ja diverses vacunes disponibles. Estem en un procés de vacunació massiu sense precedents en la història i em sembla que està funcionant raonablement bé», assenyala Salvador Illa.


Comentaris

envia el comentari