Salvador Illa al Congrès dels Diputats

Illa demana «sentit comú i respecte a les recomanacions sanitàries» de cara a la manifestació de la Diada

El ministre de Sanitat ha manifestat que la desescalada a Catalunya i a Madrid, les dues autonomies més castigades pels rebrots, es va fer «bé»

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat, en relació amb les concentracions convocades per l'ANC per a la Diada a Catalunya, que el dret a manifestar-se és un dret fonamental i ha apel·lat «al sentit comú, el seny i el respecte escrupolós a les decisions de les autoritats sanitàries» en una situació que qualifica de delicada. Ho ha dit aquest diumenge en una entrevista publicada al diari 'La Vanguardia'.

Salvador Illa ha manifestat que la desescalada a Catalunya i a la Comunitat de Madrid, les dues autonomies més castigades pels rebrots, es va fer «bé» i que no es va fer massa ràpid. En aquest sentit, ha recordat que en altres països també ha augmentat el risc de rebrot amb la recuperació de la mobilitat. El ministre de Sanitat ha afegit que «les comunitats estan adoptant bé les restriccions per aturar el contagi allí on s'ha detectat que es produeixen la majoria dels casos, com espais d'oci nocturn i familiar».

També ha rebutjat valorar l'actuació de la Generalitat en aquesta crisi perquè, ha assegurat, prioritza la col·laboració i la coordinació: «Des del govern espanyol continuarem tenint un enfocament constructiu, perquè ningú, ni el senyor Torra, ni la senyora Ayuso, ni jo mateix, ni cap líder polític o responsable, té la solució màgica».

«L'increment de casos, ara com ara, no amenaça el sistema sanitari»

El responsable de Sanitat del govern espanyol ha explicat que si es compleixen les mesures actuals per a frenar els contagis de coronavirus, no caldrà adoptar unes altres: «Res fa pensar que hàgim de tornar a una situació com la de març». Illa ha dit que la situació actual de la pandèmia és diferent de la de març, i que ara «cal estabilitzar la corba i baixar els contagis».

«Estem davant un increment de casos que hem de controlar però que, ara com ara, no amenaça el sistema sanitari», ha assegurat. El ministre ha atribuït les xifres actuals a factors com la mobilitat des de la fi de l'estat d'alarma i la millora del sistema de detecció precoç de casos. Illa s'ha mostrat confiat que hi haurà una estabilització, tot i que si no s'aconsegueix, es procedirà conforme al «pla de resposta primerenca pactat amb les autonomies» al juny, que preveu diversos escenaris i fases.

Sobre la casuística dels casos detectats en l'actualitat, ha afirmat que és diferent de la que hi havia al principi de la pandèmia: «Si valorem les dades en el seu conjunt, veiem que més de la meitat són asimptomàtics, que la mitjana d'edat és molt més baixa (entorn dels 40 anys), casos més lleus, que la pressió hospitalària ronda el 5% i que, afortunadament, el nombre de defuncions és molt diferent».

La tornada a l'escola

Davant la volta a les aules al setembre, ha defensat que el govern central té uns criteris «molt treballats des de fa temps», amb 2.000 milions d'euros que s'invertiran en matèria educativa del fons de 16.000 milions destinat a les comunitats autònomes. Salvador Illa ha insistit que els pares no han de portar als seus fills al col·legi si tenen símptomes, com febre: «Si no, no hi haurà sortida. Un treballador, un nen, qui sigui que tingui símptomes, no ha de sortir de casa».

Sobre la vacuna per la Covid-19, el ministre de Sanitat ha dit que «si hagués de fer un pronòstic avui, amb les dades de què disposo, diria que al desembre podríem començar a vacunar als col·lectius que més el necessiten».