El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Illa descarta el confinament total i dona un marge d'entre «dues o tres setmanes» a les comunitats

Ho ha dit aquesta tarda desprçes de la celebració del Consell Interritorial de Sanitat

El ministre de Sanitat del govern espanyol, Salvador Illa, descarta de moment l'aplicació del confinament total de la població a Espanya. Illa ha demanat a les comunitats autònomes un termini d'almenys «dues o tres setmanes» per valorar «amb rigor» els resultats de les mesures que han anat adoptant els diferents territoris per decidir si és necessari realitzar mesures més contundents. El ministre ho ha dit després de la celebració del Consell Interterritorial de Sanitat.

«De moment no ho contemplem», assegura Illa davant la reclamació d'algunes comunitats per decretar un confinament domiciliari. El ministre de Sanitat assegura que les mesures actuals «ja són molt potents» i explica que ja estan mostrant resultats positius allà on ja s'aplicaven des d'abans. De fet, manifesta que no es poden prendre noves mesures quan no s'ha donat temps a les actuals perquè tinguin efecte. Per aquest motiu, assenyala que no s'actuaria amb el «degut rigor» si no es respecta aquest termini.

Illa s'ha refermat en els tres «grans pilars» de pla d'actuacions coordinades aprovat fa uns dies pel mateix Consell Interterritorial. Aquests pilars són: els indicadors comuns davant les diferents incidències que registren els territoris, unes accions comunes i unes d'específiques per cada comunitat i l'avaluació dels resultats d'aquestes accions en reunions bilaterals.

 

Algunes comunitats demanen el confinament total

Algunes comunitats autònomes com ara Castella-i-Lleó i el País Basc han sol·licitat al ministeri de Sanitat que es modifiqui el decret de l'estat d'alarma per permetre que les comunitats autònomes puguin ordenar confinaments domiciliaris. Una mesura que el govern espanyol actualment no contempla. La ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha agraït els esforços dels territoris per aplicar «mesures dràstiques» i ha fet una crida a la «temprança» i a la «resistència» de cara els propers sis mesos.

A mesura que passen els dies les comunitats autònomes s'afanyen a imposar noves mesures. Astúries, Castella-i-Lleó, Navarra, Múrcia i Galícia ja han anunciat el tancament de les activitats econòmiques no essencials com ara l'hostaleria i la restauració. D'altres, com ara Cantàbria, han optat per confinar perimetralment els municipis.