URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

El test ràpid d'antígens, eficaç en persones simptomàtiques i asimptomàtiques

Aquests permeten obtenir els resultats en 15 minuts

Pla obert de diverses mostres PCR a punt per entrar a la nova màquina que permet processar més ràpidament al laboratori de l'ICS Girona, el 2 d'octubre de 2020
Les PCR presenten «inconvenients evidents» com a eina de control | ACN

Els tests ràpids d'antígens tenen una alta eficàcia per detectar la presència del virus SARS-CoV-2 en persones simptomàtiques i asimptomàtiques segons un estudi de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses en col·laboració amb l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i finançat per la iniciativa #YoMeCorono.

L'estudi ha processat 1406 mostres nasofaríngies congelades del test ràpid Panbio covid-19 Ag-RDT de la marca Abbott i les ha comparat amb el resultat PCR disponible. La sensibilitat dels tests ràpids és més alta en les persones simptomàtiques (92’6%) i els seus contactes (94’2%) i més baixa entre els individus asimptomàtics (79’5%). En conjunt la sensibilitat és del 91’7% i l'especificitat del 98’9%. 

El test d’antígens ha identificat la presència de SARS-CoV-2 en 872 de les 951 mostres amb resultat PCR positiu, i ha descartat la presència del virus en 450 mostres de 455 mostres amb resultats PCR negatiu.

La prova PCR presenta «inconvenients evidents» com a eina de control

Els investigadors apunten que la prova PCR presenta «inconvenients evidents» com a eina de control epidemiològic, i destaquen la necessitat d’un laboratori, el seu alt cost econòmic i un temps massa llarg per processar els resultats. En canvi, els testos ràpids avaluats permeten obtenir el resultat en 15 minuts.

Segons Oriol Mitjà, l'estudi permet afirmar que «els tests ràpids són eines útils per comprovar la presència del virus en la població i per tant es poden fer servir per reduir la transmissió de la covid-19 en la comunitat, i a més presenten avantatges importants com ara el seu preu més reduït i la facilitat d’ús».

Assenyalen el deliri com un marcador de la Covid

Segons han assenyalat investigadors de la UOC, es podria haver descobert un nou símptoma primerenc de la covid-19. Amb la revisió d'estudis científics que ha fet aquest grup de recercadors sobre els efectes que té aquesta malaltia en el sistema nerviós central, el cervell, han alertat que aquest símptoma es tractaria del deliri acompanyat de febre. És per això que demanen considerar com a marcador precoç de la malaltia l'estat de confusió acompanyat de febre, especialment si aquest es dona en persones d'edat avançada.


Comentaris

envia el comentari