Pla mitjà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa a Moncloa després del Consell de Ministres

Illa diu que Pfizer enviarà durant el dia d'avui les vacunes a Espanya

El ministre de Sanitat creu que el final de la pandèmia arribarà a finals de l'estiu, quan el 70% de la població estigui immunitzada

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que Pfizer ha informat que les vacunes que havien d'arribar aquest dilluns a Espanya s'enviaran durant el d'avui a l'Estat i «demà a primera hora estaran disponibles als punts d'entrega per continuar el procés d'enviament». En declaracions a la Cadena Ser, ha afirmat que la farmacèutica els va comunicar «a última hora d'ahir» que havia patit un problema logístic «relatiu al control de la temperatura» però que aquest ja estava resolt.

En aquest sentit, Illa ha afegit que no tenen constància que les vacunes ja hagin sortit de la fàbrica de Puurs (Bèlgica), però ha assegurat que Pfizer els ha comunicat que ho faran durant la jornada d'avui. «El procés de repartiment s'ha de fer avui mateix», ha dit Illa, malgrat el retard d'un dia en l'enviament comunicat per Pfizer aquest diumenge. El ministre ha assegurat que les dosis han d'estar «disponibles demà al matí per poder seguir amb el pla de vacunació» i ha afirmat que han d'arribar totes les que estaven compromeses.

Un 70% de la població immunitzada a finals de l'estiu del 2021

El ministre Illa ha valorat positivament l'inici de la vacunació a l'Estat aquest diumenge i ha afirmat que no li consta cap incidència. En aquest sentit, ha afirmat que ara comença un recorregut «llarg», que començarà a tenir fruits a finals de l'estiu del 2021, moment en què Espanya i Europa iniciaran el final de la pandèmia, quan s'hagi aconseguit una immunitat «entorn del 70%». Tot i aquesta fita, ha reconegut, però, que quedarà «continuar immunitzant ciutadans d'altres continents».

Illa també ha explicat que està previst que l'Agència Europea del Medicament doni el vistiplau a la vacuna de Moderna el 6 de gener, tot i que ha indicat que el calendari d'entregues està «per concretar» i dels vuit milions de dosis que li corresponen a l'Estat «no hi ha una quantitat important a entregar» durant el primer trimestre. Tot i això, ha insistit que «tot impacte és rellevant».

Les queixes de la Comunitat de Madrid

Salvador Illa ha defugit de les acusacions polítiques per la campanya de vacunació, assegurant desconèixer perquè la Comunitat de Madrid diu que li han arribat poques dosis, alhora que ha negat que s'hagi volgut fer propaganda amb el pla de vacunació. «Hi ha qui sempre vol tenyir de disputa política el que és un procés molt tècnic i sanitari», ha declarat. En ser preguntat directament per les crítiques del PP, ha lamentat també que «a vegades sembla que hi ha qui està més obstinat a entelar els èxits col·lectius».

A l'espera de conèixer les darreres dades sobre la Covid-19 a l'Estat, Illa ha insistit que ja s'havia vist un «canvi de tendència» cap a un increment de casos i ha afirmat que no es pot «abaixar la guàrdia». En aquest sentit, no ha descartat l'enduriment de restriccions, però ha dit que cal donar «temps» a les mesures preses i que ja hi ha comunitats autònomes que estan actuant.