Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
San Borondón: la leyenda de la isla fantasma que aparece y desaparece

Tot sobre l'illa fantasma de San Borondón

Un tros de terra misteriós que alguns situen a les Canàries i que apareix i desapareix

Alguns l'han anomenat 'La vuitena illa', i fins i tot Colom va arribar-ne a parlar | HOROSCOPOMAGICO.COM

En cas que visitem l'illa de Gran Canària, obligadament haurem d'aturar-nos a Telde, una localitat coneguda per posseir un gran nombre de restes arqueològiques. De fet, és un municipi d'allò més bonic amb accés al mar, amb imponents penya-segats i amb diverses platges de lava triturada. Una d'aquestes platges s'anomena d'una forma ben singular: San Borondón.

Aquesta denominació, San Borondón, ens podria fer pensar en alguna figura religiosa del municipi, però es tracta d'un nom relacionat amb una llegenda que explica que a les illes Canàries n'hi ha una que va apareixent i desapareixent, i que s'hauria pogut documentar fa un bon grapat d'anys. Per descobrir-ne totes les curiositats, continua llegint.

La llegenda de San Borondón, la misteriosa illa fantasma de les Canàries 

San Borondón és un nom que ve de Sant Brandan de Clonfert, un monjo d'Irlanda que, tal com ha explicat 'Horóscopo Mágico', els manuscrits dels segles IX i X diuen que va viatjar per l'oceà Atlàntic amb diversos companys. En alguns casos, de fet, hi ha qui situa la vida del monjo fins a 500 anys abans.

Un dels increïbles periples de l'home va fer-lo aturar en una illa propera a les Canàries i, tan bon punt el vaixell s'aturava, la superfície de l'illa va esvair-se dins de l'aigua, un esdeveniment que ha fet que molts pensin que la suposada illa en realitat hauria pogut ser l'esquena d'una balena de grans dimensions. Més tard apareixia la seva peculiar història en un llibre redactat en llatí, i això va fer que molts exploradors s'interessessin per la singular i misteriosa illa i miressin de trobar-la.

Per això, el nom d'aquest monjo va començar-se a vincular amb una suposada illa fantasma que es trobaria al davant de la costa dels arxipèlags de Madeira i les illes Canàries. Alguns la coneixen també amb el nom d'illa de Sant Brandan, i consta d'una singularitat molt important: apareix i desapareix amb el temps.

Hi ha alguns textos que parlen de la possible ubicació de l'illa: estaria situada a una longitud de 10 graus i 10 minuts i a una latitud de 29 graus i 30 minuts a 100 llegües d'El Hierro, i a 40 llegües de l'illa de La Palma. 

  • També pots llegir: Com era i on estava situada l'Atlàntida?

Conquerint San Borondón

Al llarg de l'antiguitat, la possibilitat que existís aquesta misteriosa illa ja s'havia contemplat, en una època en què es qüestionava la realitat de les illes de l'Atlàntic. Des de l'edat mitjana i, més precisament, a partir del segle XV, les potències navals d'Europa van fixar-se l'objectiu de descobrir l'illa per tal que passés a formar part dels seus imperis colonials respectius.

Ara bé, què va passar realment amb aquesta descoberta i conquesta? Malauradament, no va haver-hi cap expedició que aconseguís arribar a la riba de l'illa. Això no obstant, alguns individus afirmaven que havien pogut veure aquesta misteriosa illa fantasma i, en alguns casos, hi havia mariners que indicaven que havien pogut atracar-hi mentre tenia lloc alguna tempesta.

Hi va haver diverses expedicions que van anar a buscar l'illa de San Borondón, i van seguir donant lloc a diverses declaracions que feien que l'interès en el misteri i la llegenda de l'illa estigués sempre ben viu.

  • No et perdis: Descobreix què és el node sud dins de l'astrologia

San Borondón dins de la cartografia

Tal com hem pogut comprovar, la llegenda d'aquesta misteriosa illa no era una història i prou: hi havia molta gent que va mirar d'arribar-hi i de conquerir-la. De fet, hi ha diverses cartografies en què apareix la presumpta vuitena illa de les Canàries que, de vegades, també s'ha arribat a anomenar Isla Perdida. Pels volts de 1234, hi fa referència Marcos Martínez. Igualment, apareix en un mapamundi de l'any 1275. Alguns altres mapes medievals també se'n fan ressò, com en el cas del de Pizzigano, fet l'any 1367, el de Weimar, de 1424, el que va elaborar Beccari l'any 1435, el que va confeccionar Toscanelli el 1467 i el de Cazorla, Torriani o Pedro Agustín del Castillo, que data de 1686. 

Un dels diaris del cèlebre Cristòfol Colom ens explica que els mariners que viatjaven amb ell van pujar a un pal del vaixell per tal de veure la misteriosa illa de San Borondón, i que n'hi va haver uns quants que la van veure. Poc després, però, va esfumar-se.

Hi ha altres llegendes que ens diuen que ningú no la va descobrir pel fet que als mariners els era impossible decidir de manera consensuada quin d'ells havia de trepitjar el primer la terra de l'illa. De fet, les cròniques afirmen que això es va produir amb l'expedició que Roque Núñez, un portuguès, va dur a terme a San Borondón pels volts del 1556.

La darrera gran expedició destinada a trobar la misteriosa illa es va produir l'any 1721, i va estar dirigida per Juan Mur y Aguirre, capità general de les Canàries.

Però atenció, perquè aquesta llegenda no va quedar-se oblidada al passat: durant el segle XX encara hi havia persones que explicaven que havien pogut veure aquesta curiosa illa. De fet, alguns mitjans de comunicació ben coneguts com ara l''ABC' van publicar, durant els anys cinquanta, una suposada fotografia de San Borondón que hauria pogut fer un habitant d'un poble de l'illa de Tenerife.

  • Et recomanem: Les 8 religions amb més seguidors del món
La llegenda s'ha mantingut ben viva al llarg de la història | HOROSCOPOMAGICO.COM

San Borondón es pot vincular amb la sèrie ‘Lost’?

Aquest relat d'una illa fantasma que en ocasions apareix i en d'altres desapareix podria fer que molts seguidors de les sèries pensessin en la popular 'Lost', que ens explica la història d'un avió que s'accidenta i que fa que els passatgers que sobreviuen a l'accident arribin a una illa màgica que, a banda de posseir altres virtuts, és capaç de modificar la seva localització. 

No resulta senzill esbrinar si els guionistes de la popular sèrie havien sentit a parlar de San Borondón, però sí que és cert que a la producció finalment es fa l'ullet a l'arxipèlag canari, en concret al capítol número nou de la darrera temporada, que va veure la llum el dia 23 de març de l'any 2010.

En aquell moment, vam poder veure que la figura de l'immortal Richard Alpert, interpretada per l'actor Néstor Carbonell, va viure a Tenerife al segle XIX. Abans que se'l conegués com a Richard, de fet, s'anomenava Ricardo i residia a l'indret denominat El Socorro. És casual aquesta relació que estableix la sèrie entre les illes Canàries i una illa fantasma? Igualment, algunes persones afirmen que aquest vincle també podria haver-se establert perquè a les Canàries el 1977 va tenir lloc l'accident aeri més mortífer de la història, amb un total de 583 víctimes, i perquè l'illa de Tenerife rep el sobrenom d''Illa de l'infern'.

També et pot interessar...

  • Recull de 14 llegendes breus fascinants