Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa a Moncloa després del Consell de Ministres

Salvador Illa es mulla i diu la seva sobre els indults als presos de l'1-O

El ministre i secretari d'Organització del PSC diu que la tramitació «donarà llum» sobre quina ha de ser la decisió

Pla mitjà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa a Moncloa després del Consell de Ministres
Salvador Illa creu que de vegades la tramitació administrativa dels processos «és sàvia», en referència al signe de la decisió del govern central sobre els indults. | ACN

El ministre de Sanitat i secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha reclamat «desvincular» els indults als presos independentistes de l'escenari electoral del 14 de febrer a Catalunya. Illa ha defensat que, en aquesta qüestió, els líders empresonats no poden «tenir cap privilegi però tampoc cap perjudici» pel fet de ser qui són.

El ministre ha evitat expressar quina ha de ser la decisió del govern espanyol. «Em sembla que a vegades la tramitació administrativa dels processos és sàvia i ens donarà llum», ha dit aquest dimarts, 29 de desembre, al matí, en una entrevista a 'TVE'. Illa ha afirmat que cal «obrir un nou temps» a Catalunya i «canviar la dinàmica dels últims anys, que no és bona per a ningú».

El Síndic veu encertades les millores a les presons perquè els interns es comuniquin amb familiars durant la pandèmia

En un altre ordre de coses, però encara en l'àmbit de les presons, el Síndic de Greuges veu encertades les mesures que l'administració penitenciària ha adoptat per facilitar que els interns contactin amb familiars durant la pandèmia i demana que es mantinguin més enllà de la covid-19. Així els interns s'han pogut comunicar amb familiars d'altres països, mentre que fins ara els contactes es limitaven a la presencialitat, han explicat el síndic, Rafael Ribó, i l'adjunt general, Jaume Saura, després d'entregar l'informe anual del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT) al president del Parlament, Roger Torrent. L'informe fa balanç dels primers deu anys del MCPT, que ha fet més de 400 visites a centres penitenciaris i comissaries, entre altres. Aquest any, per la pandèmia, només n'ha pogut fer 9.

Ribó ha destacat que alguns centres de privació de llibertat continuen presentant «mancances estructurals significatives» i ha demanat «reformes legislatives, reglamentàries i procedimentals pendents per garantir els drets de les persones privades de llibertat», en la roda de premsa de presentació de l'informe anual, aquest dilluns. El síndic ha destacat mancances en les sales on hi ha les persones detingudes a les comissaries. L'informa constata que les sales de ressenya de les àrees de custòdia (ACD) «encara no disposen de videovigilància», una millora supeditada a la «disponibilitat pressupostària», si bé Mossos d'Esquadra la veu «necessària», recull l'informe.

Ribó ha recalcat que tampoc es garanteix «prou» l'assistència lletrada en les tres primeres hores de detenció. L'MCPT s'ha adreçat als col·legis d'advocats per posar de manifest aquesta pràctica i demanar que s'adoptin les mesures necessàries per assegurar que les persones col·legiades coneixen i practiquen l'atenció a les persones detingudes dins de les primeres tres hores des de la comunicació de la detenció per part de la comissaria.