Pla mitjà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, en una roda de premsa a Moncloa després del Consell de Ministres

Illa recorda a les comunitats que les mesures aprovades són de «compliment obligatori»

Avisa que Espanya es juga «molt» al desembre

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha recordat a les comunitats autònomes que l'acord que s'ha pres al ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional per restringir la mobilitat per Nadal, entre altres mesures, és de «compliment obligatori». Illa s'ha pronunciat així a la roda de premsa posterior al CISNS, on ha recordat que els acords aprovats al CISNS no necessiten ser publicats al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i ha reconegut que la Comunitat de Madrid ha expressat durant la reunió la seva disconformitat sobre la restricció de la mobilitat.

En concret, en el document 'Adopció de Mesures de Salut Pública per la Covid-19 per la celebració de les festes nadalenques', aprovat aquest dimecres al CISNS, s'estableix la limitació de l'entrada i sortida en les comunitats i ciutats autònomes entre el 23 de desembre de 2020 i el 6 de gener de 2021. «Els acords s'han de complir i apel·lem a la responsabilitat acreditada de la ciutadania espanyola», ha dit Illa, per destacar la necessitat que els ciutadans es quedin «a casa» per Nadal amb l'objectiu d'evitar nous contagis de coronavirus.

Finalment, el ministre de Sanitat ha avisat que Espanya es juga «molt» al desembre, respecte a la pandèmia del coronavirus, i ha assegurat que tant el govern espanyol com les comunitats autònomes no han adoptat aquestes mesures «per gust», sinó perquè «s'han de prendre».

El Govern de la Generalitat s'absté al CISNS per no sentir-se «interpel·lat» amb el pla de Nadal

El Govern de la Generalitat s'ha abstingut aquest dimecres durant la votació del pla de Nadal per la pandèmia de Covid-19 al ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional entre les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat per no sentir-se «interpel·lat», han informat fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat.

L'executiu català ha defensat que «la decisió sobre aquestes qüestions és del comitè tècnic del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) i el Govern i no el Consell Interterritorial», i que Catalunya es basa en el Pla de Nadal i en el Pla d'obertura progressiva que han elaborat.

D'altra banda, aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés, ha evitat detallar en quin moment el Govern anunciarà el canvi de fase de la desescalada, inicialment previst per al pròxim dilluns 7 de desembre. «Intentem tenir temps per valorar tots els indicadors i allargar al màxim els terminis per prendre la millor decisió possible». La consellera s'ha limitat a dir que anunciaran l'evolució de la desescalada «el més aviat millor» i ha garantit que «si pot ser demà, millor que demà passat».

«Volem assegurar que prenem la millor decisió per a les properes setmanes», ha apuntat la consellera, que ha insistit que el Govern «vol valorar bé en quin punt està la pandèmia». Respecte a l'evolució dels indicadors de la Covid-19 i la possibilitat que determinats territoris no complissin els requisits necessaris per desescalar i arribar a la fase 3 coincidint amb Nadal, Vergés ha dit que «s'estudiarà tot», si bé ha demanat «no patir abans d'hora».