Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

La teoria que espanta Catalunya aquesta setmana: «La situació és pitjor de l'esperada»

Alguns experts avisen que no s'estan complint les previsions ni els models epidemiològics

Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020
Alguns experts avisen que no s'estan complint les previsions ni els models epidemiològics | Cedida

El mateix dia en què el Govern ha fet públic el pla de restriccions per aquest Nadal a Catalunya, alguns experts alcen la veu per recordar que les dades no són les que s'esperaven: són pitjors. Aquest dimecres un estudiant de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha obert debat a Twitter amb una gràfica, on recordava que la corba de pacients ingressats a l'UCI no té res a veure amb la que preveia Salut fa divuit dies. 

L'expert Àlex Arenas, a més d'assegurar aquest dimecres que la tercera onada «serà un tsunami», ha volgut fer costat al matemàtic Gerard Giménez. En aquest sentit, Arenas apuntava que Salut segueix uns «models mal calibrats» i ha recordat que va fer saber al Govern que la corba d'hospitalitzats i de pacients COVID a l'UCI aniria amb retard, tot i que no van fer-li «cap cas», afegeix.

Gerard Giménez ha volgut fer un incís a la seva publicació per aclarir que en cap cas l'objecte del seu tuit és criticar la feina de ningú, sinó mostrar el seu convenciment que la situació no només «no és bona», sinó que és «pitjor de l'esperada» i que, segons diu, no s'està complint cap dels models epidemiològics.

Alguns usuaris de Twitter han posat en dubte la teoria del jove, argumentant que probablement la previsió de Salut només tenia en compte els ingressats per coronavirus en hospitals públics. Gerard Giménez ha recordat, en aquest sentit, que si fos el cas i les previsions de Salut no haguessin comptat els hospitalitzats en centres privats, igualment existiria un marge d'error, que seria del 25%, en comptes del 40%.
 

Els catalans, entre l'optimisme i la por

En definitiva, Catalunya viu a cavall entre l'optimisme i la por. Per una banda, els ciutadans celebren bones notícies com l'arribada de la vacuna el pròxim 2021 o el pla del Govern per Nadal, que admet 10 comensals als sopars de Nadal i amplia el toc de queda les nits especials, cosa que permetrà celebrar amb una relativa normalitat les tan esperades festes.

Però per altra banda, la por continua molt viva, especialment quan es percep confusió en les dades o apareixen gràfics, estadístiques i opinions d'experts que recorden que les dades no són ni seran per tirar coets i que la Covid continua en peu de guerra.