El mateix dia en què el Govern ha fet públic el pla de restriccions per aquest Nadal a Catalunya, alguns experts alcen la veu per recordar que les dades no són les que s'esperaven: són pitjors. Aquest dimecres un estudiant de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha obert debat a Twitter amb una gràfica, on recordava que la corba de pacients ingressats a l'UCI no té res a veure amb la que preveia Salut fa divuit dies.
L'expert Àlex Arenas, a més d'assegurar aquest dimecres que la tercera onada «serà un tsunami», ha volgut fer costat al matemàtic Gerard Giménez. En aquest sentit, Arenas apuntava que Salut segueix uns «models mal calibrats» i ha recordat que va fer saber al Govern que la corba d'hospitalitzats i de pacients COVID a l'UCI aniria amb retard, tot i que no van fer-li «cap cas», afegeix.
Gerard Giménez ha volgut fer un incís a la seva publicació per aclarir que en cap cas l'objecte del seu tuit és criticar la feina de ningú, sinó mostrar el seu convenciment que la situació no només «no és bona», sinó que és «pitjor de l'esperada» i que, segons diu, no s'està complint cap dels models epidemiològics.
Exacte Gerard. Aquest és el problema de @salutcat, seguir uns models mal calibrats. Li vaig dir a @prats_clara a reunió amb @govern, que la corba de hosp i UCI tenien més retard, però cap cas... Bona observació. https://t.co/MGFoeFkYcB
— Alex Arenas (@_AlexArenas) December 2, 2020
M’agradaria ressaltar que en CAP cas estic fent una crítica a la feina del grup @BIOCOMSC1 .
— Gerard Giménez i Adsuar (@gmnzgerard) December 2, 2020
El meu èmfasi es centra en la conscienciació de que la situació no és bona, pitjor de la esperada. CAP model epidemiològic es compleix. Ni un. En part pq els humans canviem comportament
Alguns usuaris de Twitter han posat en dubte la teoria del jove, argumentant que probablement la previsió de Salut només tenia en compte els ingressats per coronavirus en hospitals públics. Gerard Giménez ha recordat, en aquest sentit, que si fos el cas i les previsions de Salut no haguessin comptat els hospitalitzats en centres privats, igualment existiria un marge d'error, que seria del 25%, en comptes del 40%.
Gerard, com comenta algú, aquests escenaris (que NO prediccions) estaven fets amb la sèrie d'UCIs antiga, que presentava força problemes, a més de no incloure els de la xarxa privada. Per tant, no es poden comparar amb les dades actuals.
— Clara Prats (@prats_clara) December 2, 2020
Compte, que no sigui que eren només per les UCIs públiques. Les dades han canviat, crec.
— rober (@Rober_seg) December 2, 2020
Sembla que han estat afegides les UCIs de les privades que fa un parell de setmanes no es contemplaven...
— Carles Pintado (@pintytweet) December 2, 2020
Continuem amb la no homogeneïtat de les dades!! Es de boixos!!
Com bé apunten alguns, és probable que només inclogui pacients COVID en hospitals públics. De ser així, l’error no és del 40% sinó del 25%.
— Gerard Giménez i Adsuar (@gmnzgerard) December 2, 2020
En el cas dels hospitalitzats no canvia perquè el criteri ha estat el mateix sempre.
— Gerard Giménez i Adsuar (@gmnzgerard) December 2, 2020
Els catalans, entre l'optimisme i la por
En definitiva, Catalunya viu a cavall entre l'optimisme i la por. Per una banda, els ciutadans celebren bones notícies com l'arribada de la vacuna el pròxim 2021 o el pla del Govern per Nadal, que admet 10 comensals als sopars de Nadal i amplia el toc de queda les nits especials, cosa que permetrà celebrar amb una relativa normalitat les tan esperades festes.
Però per altra banda, la por continua molt viva, especialment quan es percep confusió en les dades o apareixen gràfics, estadístiques i opinions d'experts que recorden que les dades no són ni seran per tirar coets i que la Covid continua en peu de guerra.
Podem acabar com Madrid, una messeta (em refereixo a la gràfica) descendent però que sembli inacabable.
— Mascareta de tela és un eufemisme (@Jordieku) December 2, 2020
Situació que firmaria molta gent sempre que no siguin ells ni éssers estimats els que acabin a la UCI. pic.twitter.com/IvE4vmU3Z8
Vista aquesta previsió i la de l'Àlex Arenas d'avui, només hi ha dos coses lògiques a fer: o un pas enrera i endurir mesures o rebatre amb arguments la previsió de l'Àlex. Ens mereixem una de les dues per part del nostre govern ja!
— M. Rosa Vallès Ferran (@rvallesferran) December 2, 2020
Les aglomeracions del darrers festius i dels que ara venen, la relaxació de molta gent i el síndrome nadalenc, poden fer trontollar qualsevol previsió, a l'alça. No veig millora de dades possible sense una clara conscienciació, difícil ara mateix.
— vikinga.romana (@RomanaVikinga) December 2, 2020