El ministre de Sanitat, Salvador Illa, posant-se la mascareta en una roda de premsa a Madrid

Illa, sobre la segona onada de coronavirus a Espanya: «És una situació molt preocupant»

L'executiu es partidari d'aplicar mesures més estrictes

Espanya s'enfronta a les seves hores més incertes. Amb els contagis desbocats i els sistemes de salut a la vora del desastre, les autoritats es preparen per prendre decisions dures i molt difícils per contenir la pandèmia. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, acaba d'admetre que la situació és molt preocupant i la pandèmia ja no està controlada a Espanya.

«És una situació molt preocupant. Estem al mig d'una segona onada de coronavirus i en algunes parts del nostre país la pandèmia no està controlada. Per aquest motiu s'han de prendre mesures dràstiques com estan fent algunes comunitats autònomes», ha afirmat el ministre en una entrevista a Onda Cero.

Illa s'ha mostrat partidari de prendre mesures més dràstiques per controlar la pandèmia. En aquest sentit, ha recordat que «les mesures requereixen un temps, però sinó funcionen s'han d'incrementar i s'ha de comprovar que estan implementades». També ha advertit que «s'ha de tenir respecte al virus, venen setmanes molt dures».

Illa s'ha dirigit a tots els espanyols perquè compleixin amb les mesures, i ha recordat que estem a les portes de l'hivern, que és quan passem més temps en espais tancats i quan proliferen els virus que compliquen la pandèmia del nou coronavirus. Per això, apel·la a la responsabilitat de tots en la lluita contra la Covid-19.

Com a nota d'optimisme, Illa s'ha mostrat confiat que la vacuna arribarà a finals d'any, tot i que també ha advertit en les darreres hores que venen mesos complicats. Aquesta setmana, el ministre ha anunciat que Espanya comprarà 31,5 milions de dosis de la vacuna d'Oxford per immunitzar a uns 15 milions de persones.

Pendents de les noves mesures

Per una altra banda, avui es reunirà el Consell Interterritorial de Salut per decidir mesures més dures que poden anar cap al toc de queda nocturn. El dissabte, finalitza l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid i Salvador Illa espera que el govern regional apliqui mesures més dures: «Han de ser mesures coordinades entre nosaltres».

Segons ha confirmat, aquest tarda el Consell Interterritorial aprovarà el darrer esborrany del pla d'actuacions de resposta coordinada pel control de la transmissió de la Covid-19. El pla incrementa les recomanacions sanitàries per les autonomies en risc alt o extrem i obre la porta al toc de queda nocturn que ja s'aplica en altres països d'Europa.