Imatge d'una dona passejant per un carrer de Barcelona amb la majoria de botigues tancades

Tancament massiu de botigues d'una mítica cadena: a Catalunya no en quedarà ni una

L'empresa de joguines Imaginarium acomiadarà 119 dels 144 treballadors que formen part de la plantilla

L'empresa de joguines Imaginarium ha confirmat a la representació dels treballadors que només mantindrà dues botigues obertes, una a Màlaga i una altra a Saragossa, i que acomiadarà a 119 dels seus 144 empleats. D'aquesta manera, la companyia aragonesa tancarà els quatre establiments que encara tenia a Catalunya, tots ells a la província de Barcelona —a l'Estació de Sants, Mataró, Barberà del Vallès i Sant Cugat. 

En concret, la companyia mantindrà oberta la seva botiga Ingenio a Màlaga i la d'Aragonia a Saragossa. Els 41 establiments restants que Imaginarium té arreu de l'Estat espanyol tancaran portes, mantenint operativa la botiga en línia a través de la seva pàgina web. En una publicació a través de les xarxes socials, l'empresa ha explicat que «hem crescut amb tu i ara ens toca fer-nos petits per un temps per tornar més grans que mai. Lluitarem perquè aquest 'fins sempre' sigui un 'fins aviat'».

La crisi provocada pel coronavirus ha donat el cop de gràcia a Imaginarium, que arrossegava problemes financers des de l'any 2017 i que, ara com ara, acumula un deute de 22 milions d'euros.

Els sindicats demanen explicacions

Davant aquesta situació, els sindicats han insistit en la necessitat d'una explicació de la documentació presentada, i en particular sobre la situació del concurs de creditors, l'acord de refinançament, el pla de viabilitat que permeti la continuïtat de l'activitat, l'abonament de les nòmines del mes de febrer i la data d'execució dels acomiadaments. La secretària general de la Federació de Serveis de CCOO-Aragó, Marta Laiglesia, ha assenyalat que el pla de viabilitat presentat per l'empresa no garanteix la continuïtat del negoci, alhora que ha subratllat que s'evidencia la falta de liquiditat de la joguetera per a afrontar els pagaments.

Laiglesia ha titllat la situació d'«inquietant» i ha lamentat que, en plena negociació de l'ERO, l'empresa s'hagi posat a tancar botigues, la qual cosa fa que costi molt creure en la viabilitat del seu projecte. En aquest context, ha insistit que, des del sindicat, el que sol·liciten és que l'empresa «compleixi la llei» i pagui el salari i la quitança als seus treballadors, assegurant que «Imaginarium ha d'afrontar la seva responsabilitat i no traslladar-la a les arques públiques perquè assumeixi el pagament Fogasa».