La ministra de Sanitat, Carolina Darias, posant-se la mascareta en una roda de premsa

Nova mesura del govern espanyol per frenar les noves variants: «Durant 10 dies»

Sanitat vol evitar així una quarta onada per la gran transmissibilitat d'aquestes variants

El govern espanyol s'ha proposat aprofitar que la tercera onada de la Covid-19 està en descens per començar a aplicar mesures que ajudin a evitar, o controlar, una quarta onada provocada per l'expansió de les noves soques del coronavirus, la britànica, la sud-africana i la brasilera, de les quals ja s'han detectat casos a Espanya.

La nova mesura de Sanitat serà imposar una quarantena obligatòria d'entre 7 i 10 dies a tots els viatgers que procedeixen de Sud-àfrica i de Brasil, i que se suma a la restricció de vols que hi ha actualment al Regne Unit. Carolina Darias va informar aquest dimecres, durant la roda de premsa posterior del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que han enviat l'ordre ministerial a l'Audiència Nacional perquè ratifiqui la restricció i es pugui aplicar com abans millor.

També va indicar que aquesta mesura contempla la possibilitat de reduir els dies de quarantena a només 7 dies, sempre que el viatger se sotmeti a una prova diagnòstica, sigui PCR o test d'antígens -tot i que sempre que compleixin determinades característiques d'efectivitat- i doni resultat negatiu. Aquesta mesura se suma a les restriccions de vols que hi ha actualment als tres països: Regne Unit, Brasil i Sud-àfrica. Els viatgers que procedeixen d'aquests territoris, a més, estan obligats a presentar una prova PCR negativa feta al país d'origen i de 72 hores prèvia al vol, una mesura similar que s'imposa a tota la Unió Europea.

Segons va recordar la ministra, alguns aeroports espanyols, com el de Madrid, fan test d'antígens als viatgers a la seva arribada com a mesura complementària. Precisament, des de Madrid, el seu vicepresident, Ignacio Aguado, ha agraït a Sanitat que hagin aprovat aquesta mesura, que l'executiu madrileny havia demanat diverses vegades. Aguado desitja que «no sigui massa tard» per «evitar la propagació d'aquestes variants».

Darias també va confirmar que Espanya durà a terme un control a tots els vols que arribin a qualsevol aeroport espanyol procedent d'aquests tres territoris, siguin vols directes o amb escales en tercers països, per garantir que els viatgers compleixen aquesta quarantena sense sortir de casa seva i limitant el contacte amb altres persones durant deu dies. En el cas dels passatgers que incompleixin la normativa, l'ordre contempla sancions d'acord amb la llei de Salut Pública i permet l'actuació de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Centenars de casos de les tres variants a Espanya

Totes aquestes mesures es justifiquen amb l'aparició de cada vegada més casos relacionats amb aquestes noves variants al nostre país. La variant britànica és la que, avui dia, està més estesa, amb 613 casos confirmats per les autoritats, però amb diversos centenars més en estudi. A més, en algunes regions ja suposa més del 20% dels contagis, i inclús en zones més concretes ja és el virus dominant, com en algunes localitats de Madrid.

De fet, la majoria d'autoritats polítiques i sanitàries ja han reconegut que és molt probable que aquesta variant sigui la dominant a Espanya a partir de març, i en algunes zones potser fins i tot abans. De les altres dues variants, de moment, s'han detectat sis de la variant sud-africana i dos de la brasilera. La ministra de Sanitat va mostrar la seva preocupació per la propagació d'aquestes variants i va insistir en la necessitat de mantenir les mesures bàsiques sanitàries per ajudar a controlar-les, com l'ús de la mascareta, la distància interpersonal i evitar les reunions socials.

Carolina Darias va explicar, a més, que s'està duent a terme una integració de diversos laboratoris de tot el país per col·laborar en la seqüenciació genòmica del virus dels casos detectats per evitar la seva propagació de manera més eficaç.