Situació molt complicada la que viuen les veïnes i veïns de Ripoll aquests dies a causa de la plaga de milers de papallones del boix que afecta la capital del Ripollès. Aquest insecte, que ja ha comportat molts problemes a la comarca els darrers mesos, ha envaït de ple el bell mig del municipi, on, inclús, és difícil caminar tranquil pels carrers.
Però Ripoll tan sols és la punta de l’iceberg, amb la seva emblemàtica plaça del monestir i de l’ajuntament envaïda completament per milers de papallones, ja que aquesta espècie fa temps que genera molts problemes als habitants de la zona i de més comarques, però especialment a les plantes i boscos, molt perjudicats per aquesta plaga. Aquestes són algunes de les espectaculars imatges de la gran invasió d’aquests insectes al centre de Ripoll, però també a altres punts:
Ara mateix, a la plaça de l'ajuntament de #Ripoll, amb el monestir al costat. #324ElTemps#PapallonaDelBoixpic.twitter.com/ArccgrwHIR
— Agustí Mas |||| (@agustimas) September 23, 2019
Plaga de papallones del boix aquests dies a Ripoll, tot invadit. @eltempsTV3@gemmapuigf@TomasMolinaBpic.twitter.com/FRhtgdZ2I3
— Antonina Coromina (@ancoco611) September 23, 2019
Plaga de papallones del boix aquest matí a Ripoll. @eltempsTV3@TomasMolinaB@gemmapuigf@SoniaPapellpic.twitter.com/0JuK5sWYm2
— Antonina Coromina (@ancoco611) September 23, 2019
Al camp de futbol del CE Moià portem 4 o 5 dies així pic.twitter.com/7HBWxN7QEY
— Núria Arisa (@nuriarisa) September 23, 2019
Una plaga en constant expansió
L’eruga de boix va arribar a la península Ibèrica l’any 2013, concretament a Cantàbrica, i des de llavors s’ha anat estenent de forma ràpida per tot arreu, apareixent per primer cop a Catalunya l’estiu de l’any 2014, en aquella ocasió a Besalú (Garrotxa). Més enllà de la molèstia que pot arribar a causa a les persones la gran quantitat d’aquests insectes i la seva posterior transformació en papallona, les veritables víctimes d’aquesta plaga són els boscos.
La seva presència als ecosistemes de casa nostra ha causat defoliacions de boixos a molts boscos, on milers d’arbres presenten un aspecte sec i deplorable amb moltes branques mortes. Caminar per la natura en aquests punts també es fa difícil, ja que acabes completament cobert dels fils d’eruga que pengen dels arbres.
Extensió a Catalunya i pla per frenar la plaga
Les últimes dades indiquen que aquesta plaga afecta especialment les comarques de la Garrotxa, Berguedà, Ripollès i Osona, però en total hi ha fins a 11 comarques catalanes completament perjudicades per la presència de l’eruga de boix, i la seva extensió no s’atura. Per aquesta raó, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha elaborat un pla d’acció contra la papallona de boix.