Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus

Commoció per les imatges d'un pacient de Covid mort al bany d'un hospital

S'ha difós un vídeo on s'aprecia un home mort, estès a terra | Els responsables de l'hospital italià s'han pronunciat al respecte

La societat italiana està commocionada de nou davant la difusió aquest dimecres a la tarda d'un vídeo en què s'aprecia una persona morta, estesa al terra del bany d'un hospital de Nàpols (Itàlia). El pacient era un home que havia estat ingressat per ser presumpte positiu de coronavirus en una ala del complex assistencial napolità Antonio Cardarelli, reservada per a pacients sospitosos de patir la Covid-19.

 

Cap professional sanitari es va adonar de la situació, fins que alguns treballadors del centre es van alarmar en veure que el pacient portava massa temps a l'interior del bany. Quan van acudir a comprovar que la persona en qüestió es trobés bé, es van topar amb el cos sense vida del pacient estès a terra.

 

Els responsables de l'Hospital Antonio Cardarelli han iniciat una investigació per determinar quina ha estat la causa de la mort de l'home, una informació que, de moment, es desconeix.

 

Una tragèdia difosa sense mesura ni humanitat

Una de les persones que es trobava en aquella ala en aquells moments en què es va descobrir el cos sense vida del pacient va gravar l'escena. Fins al moment, es desconeix la identitat de la persona autora d'aquestes imatges, ni com va poder filmar el succés.

 

La veritat és que, segons alguns mitjans, la persona que va gravar les imatges, i que presumptament les va difondre, va aprofitar que els sanitaris allà presents anaven a buscar una llitera on dipositar el cos sense vida per retratar el cadàver a terra.

 

 

Poc després de l'esdeveniment, les imatges del difunt estès a terra del bany circulaven per les xarxes socials com la pólvora. El director de l'Hospital Antonio Cardarelli, Giuseppe Longo, ha titllat aquest acte com repugnant i considera que l'objectiu de la difusió del vídeo no era un altre que provocar la reacció social i la crítica.

 

«És menyspreable que esdeveniments com aquest siguin objecte d'instrumentalització i s'utilitzin per construir terribles i perilloses suggestions en l'opinió pública», ha exclamat Longo.

 

El director de centre assistencial mèdic napolità ha pres cartes en l'assumpte i ha obert un procés per posar nom i cognoms a la persona responsable de la gravació d'aquest vídeo i la consegüent difusió a les plataformes socials. Longo recorda que també és una qüestió de «respecte al patiment de la família».

 

«La vida i el dret a la salut de cada ciutadà són la prioritat»

El ministre d'Afers Exteriors, Luigi di Maio, també s'ha pronunciat davant d'aquest fet. El polític del Moviment 5 estrelles italià ha qualificat les imatges de «xocants» al seu perfil de Facebook. A més, Maio ha denunciat que «estem davant d'uns fets dramàtics i inacceptables, episodis que ens impulsen a actuar com a govern central perquè ja no hi ha temps».

 

Segons el ministre, aquest succés és «el més cru i violent» que han viscut els hospitals de la regió de Campània, a Nàpols. Sense oblidar les «persones ateses en cotxes en els aparcaments, algunes que moren en ambulàncies a les quals no se'ls indica la destinació i altres que ni tan sols són recollides de casa seva, tot i les contínues trucades», subratlla di Maio .

 

Li immagini de l'paziente ritrovato morto nel bagno dell'ospedale Cardarelli vaig donar Napoli sono scioccanti. Siamo di fronte ...

Publicada per Luigi Di Maio a dimecres, novembre 11, 2020

 

A més, el ministre ha aprofitat el seu perfil per llançar un missatge: «La vida i el dret a la salut de cada ciutadà són la prioritat sobre qualsevol altra cosa. Si no l'aconsegueixen preservar els ens territorials, ho ha de fer l'Estat. M'he mantingut en silenci fins ara per respecte a les institucions involucrades, però cal intervenir immediatament i fer-ho sobretot al sud, que està en risc de col·lapse».