La clau per acabar amb la Covid: «Si ho fem, no hi haurà una altra onada de coronavirus»

Un reconegut investigador dóna les claus per no patir una tercera onada

Investigadors que estudien una vacuna en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica
La vacuna és imprescindible per poder tornar a la normalitat com la coneixíem | ACN

Mentre Espanya està pujada en la segona ona de coronavirus, els experts ja posen l'objectiu a evitar una tercera. Se suposava que amb l'après en l'inici de la pandèmia, aquesta segona onada havia de ser molt menys virulenta, però les últimes informacions han posat en evidència que som el producte d'una desescalada ràpida i ara estem pagant les conseqüències.

És de vital importància aconseguir frenar la propagació del virus, sobretot tenint en compte les dates pròximes a les que estem. Encara el fred no ha arribat amb ganes al país, però queden molts mesos al davant i al mig les festes nadalenques. Alguns experts en la matèria assenyalen la importància de desescalar de manera gradual si no volem que al gener les reunions familiars siguin l'avantsala de nous contagis i amb això comenci la tercera onada.

Per això l'anunci d'una vacuna eficaç contra la Covid-19 suposa una de les grans esperances a les quals aferrar-se. És evident que això dotaria a la població de l'escut contra el virus i podríem estar molt prop de tornar a la normalitat. Per a parlar sobre la importància de donar amb la vacuna, el programa radiofònic 'Trece al día' de la COPE, ha comptat amb Pablo Tebes, investigador cap de virologia i malalties infeccioses en la Universitat de Pennsilvània.

Una vacuna contra el coronavirus és essencial per a evitar la tercera onada

La conscienciació en les mesures de seguretat com  mantenir la distància i l'ús de màscares ja estan més que assimilades per la població. Però amb una vacuna contra el coronavirus podríem per fi prescindir d'elles i estar molt més protegits. Es tracta d'una carrera de fons entre diversos països i cada dia sorgeixen noves informacions sobre l'avanç dels científics.

«És una vacuna complicada de fer, però si les coses van bé, crec que es podria vacunar a una proporció significativa de la població, la qüestió és com fer-ho de manera eficient i segura» ha explicat Tebes, assenyalant que el principal problema és com mantenir la vacuna a menys 80 graus. Una vegada resolt, estaríem molt prop de posar fi a la pandèmia.

L'assaig realitzat per Pfizer ha omplert d'esperances a tota la població científica. La seva alta efectivitat representa un gran avanç i fiabilitat per a combatre el virus. «Una efectivitat del 90% seria una vacuna remarcable entre les millors vacunes infantils» ha recalcat. L'investigador també ha donat la clau per a evitar una tercera onada.

«La vacuna pot ajudar perquè pot fer que hi hagi menys gent susceptible a la infecció i per descomptat ajudarà al fet que l'epidèmia desaparegui més ràpidament, si el 90% de la població es vacuna i es converteix en immune, és poc probable que torni a haver-hi una altra onada de coronavirus» ha afirmat Pablo Tebes.

La dificultat de vacunar a la població

Encara que la vacuna suposaria una de les millors armes per a posar fi a la pandèmia, els experts assenyalen que no hi haurà dosis suficients per a tots. Tenint en compte que la desenvolupada per Pfizer requereix dues dosis, això significaria un augment molt gran en la fabricació de vacunes.

Així doncs, ja es comença a anunciar que els primers a rebre les dosis serà la població de més risc, sent els majors de 65 i personal sanitari els primers de la llista. La repercussió mundial que ha tingut l'assaig de Pfizer ha estat brutal i molts països ja han començat a sol·licitar les seves dosis.

Salvador Illa va anunciar que vint milions de dosis estarien disponibles a la fi de 2020 i principis de 2021 destinades a vacunar a deu milions de persones. No obstant això, per a comptar amb un major nombre de persones vacunades, encara haurà de passar molt de temps. De fet, des de Pfizer ja s'ha anunciat que la vacuna no estarà disponible per a tota la població fins a finals de l'any 2021.


Comentaris

envia el comentari