L'entrada del nou any ha suposat un canvi important per al sector immobiliari. S'han produït una sèrie d'esdeveniments que obliguen a estar molt atents al que oferirà el mercat durant els pròxims mesos i hi ha unes quantes novetats que ja comencen a ser visibles per als possibles compradors.
El risc que hi hagués una bombolla immobiliària, com es va arribar a témer alguna vegada, ha desaparegut. La pujada dels tipus d'interès, la inflació i la situació d'incertesa mundial han provocat un cert estancament a les vendes, però també als preus.
Així s'ha pogut comprovar en aquest començament del 2023, quan s'han detectat caigudes en el preu a les dues principals capitals espanyoles. La situació registrada a Barcelona i a Madrid convida a ser optimistes en aquest sentit.
L'habitatge usat va tancar el gener amb un increment lleuger del 0,1%, i va quedar fixat en 1.922 euros per metre quadrat. És una prova més que el mercat comença a experimentar un cert alentiment. Aquesta dada suposa un 5,4% més respecte al mateix mes del 2022, segons Idealista.
Es preveu una caiguda constant durant l'any
Si ens centrem en les capitals, Madrid va reduir el preu un 0,2%, fins a arribar als 3.929 euros/m2. Per la seva banda, Barcelona va elevar la caiguda fins al 0,3% i va arribar als 4.050 euros/m2. Però, a altres punts del país la caiguda resulta molt més en picat.
És el cas de Palma, la rebaixa ha estat del 3,3%, davant de l'1,6% d'Almeria, l'1,5% de Pamplona i l'1,4% de Ceuta. El segueixen en aquesta classificació Ourense i Cadis, amb un 1% i un 0,7%, respectivament.
Però, també s'ha donat la situació contrària, com recull OkDiario. El primer mes del 2023 es va registrar un increment en els preus de l'habitatge a 23 capitals espanyoles. La pujada més destacada és la de Conca, amb un 3%.
A continuació hi ha Osca, amb un 2,4%; Segòvia, amb un 1,9%, i Múrcia i Girona, amb un 1,4%. Un cop més, San Sebastián torna a col·locar-se com la capital amb els preus més elevats, on el metre quadrat de l'habitatge ja arriba a 5.124 euros/m2. A la banda oposada de la balança es localitza Àvila, que va arribar als 1.078 euros/m2. El segueixen Jaén i Lleida, amb 1.083 i 1.087 euros el metre quadrat.
Les comunitats on més va pujar el preu de l'habitatge
A 12 comunitats espanyoles es van detectar al gener uns preus superiors als del mes anterior. Lidera aquesta classificació la Regió de Múrcia, amb un 2,1%, mentre que el País Valencià va arribar a l'1,1%. A continuació es localitzen les Canàries (0,8%), la Rioja (0,7%) i Aragó (0,5%). La resta de regions que van elevar els preus de venda van ser Andalusia, Extremadura, Castella i Lleó , Galícia , Euskadi , Catalunya i Madrid. Totes per sota del 0,4%.
Per la seva banda, la comunitat amb més caiguda va ser les Balears amb un 1,6%, seguida per Navarra i Cantàbria, amb el 0,5% i el 0,4% respectivament. Pel que fa a les autonomies amb els preus més alts, són les Balears les que ocupen la primera posició.
Es paga el metre quadrat a 3.647 euros, davant dels 3.126 de la Comunitat de Madrid o els 2.787 d'Euskadi . Els més econòmics es localitzen a Castella-la Manxa i a Extremadura, a 889 euros/m2 i 949 euros/m2.
El nou escenari del sector
Al llarg del 2022 es van assolir xifres rècord quant a la compravenda d'habitatges i de preus màxims. Però, a l'últim trimestre de l'any, es van detectar també uns quants canvis quant a la tendència del mercat.
Els experts immobiliaris van apreciar com els venedors es negaven a rebaixar preus, mentre que els possibles compradors perdien interès. L'elevat cost de l'habitatge, a més, va fer allargar els processos. Però, ara, ja es comença a notar la caiguda dels preus.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp