Immunitat de ferro: els 6 aliments de temporada per millorar la teva salut

L'alimentació és fonamental per reforçar el sistema immunitari i evitar infeccions en els mesos més complicats

Xatonada El Vendrell
La fruita seca està entre els aliments més recomanables per a aquesta tardor | Adriana Abella

El descans, l'exercici físic i evitar l'estrès són factors molt importants per trobar-se bé, però l'alimentació és clau per mantenir fortes les teves defenses i protegir-te de les infeccions. En ple mes de tardor, i amb la segona onada de contagis de coronavirus, la nutrició és un factor molt important a tenir en compte per tal de protegir el teu organisme.

El secret està a consumir productes de temporada i de proximitat, i que els aliments siguin de qualitat i conservin millor les seves propietats. Atenció als següents consells per menjar bé i protegir el sistema immunitari per tal d'evitar els contagis.

Avantatges de consumir productes de temporada

Consumir productes de temporada i de proximitat és fonamental en aquests moments, perquè a més d'assegurar que l'aliment arriba en un moment idoni de maduració, demostres un compromís amb els productes locals i l'alimentació sostenible. A més, redueix el preu de la cistella de la compra, així que tot són avantatges.

Però el més important a tenir en compte en aquests moments, és que consumir productes de temporada pot millorar la teva salut. Quan encara no ha aparegut una vacuna segura i eficaç ni existeix tractament contra el coronavirus, la nutrició és quelcom bàsic. 

El sistema immune és fonamental per lluitar contra les malalties infeccioses, perquè les defenses del teu organisme són la primera barrera contra els bacteris i els virus. Menjar bé, descansar prou, fer exercici i evitar l'estrès són factors que ajuden a tenir unes bones defenses. Hi ha aliments de temporada claus per a aquests mesos de tardor.

Aliments per a evitar infeccions a la tardor

Estem en ple mes de tardor i és important tenir en compte l'alimentació per reforçar el sistema immunitari i evitar infeccions. Els experts recomanen alguns aliments molt nutritius com els que t'exposem a continuació.

Bolets

A la cuina les solem utilitzar com a verdures però, a diferència de les verdures i hortalisses, els bolets no tenen clorofil·la i els seus teixits contenen quitina. Es tracta d'aliments rics en fibra, vitamina B i minerals com seleni, potassi, coure i zinc. A més, són l'única font de vitamina D no animal i contenen beta-glucans ideals per a la salut cardiovascular.

Figues i caquis

També són molt beneficiosos per a les defenses les figues i els caquis, aliments de tardor molt nutritius. Les figues són riques en coure, vitamina B6 i fibra. A diferència de les fresques, les figues seques són més energètiques, sent una font important de vitamina A, magnesi, fòsfor i bio-compostos com els flavonoides i carotenoides.

Carabassa

La carabassa sembla un fruit, però nutritivament s'assembla més a una verdura. Es tracta d'un aliment especialment ric en vitamines A, C i E, i conté una baixa densitat energètica i especialment saciant. L'OMS recomana el seu consum perquè és molt beneficiosa per al sistema immunitari, ajudant a evitar els contagis de grip i refredat.

Crucíferes

Les verdures crucíferes se solen associar sempre amb el bròquil i la coliflor, però aquest grup d'aliments és més ampli i inclou verdures riques en àcid fòlic, vitamines C, E i K, així com fibra i diferents compostos bio-actius com els glucosinolats, que es relacionen amb la protecció cel·lular, el que reforça la protecció de l'organisme.

Nous

Les nous contenen greixos beneficiosos per a la salut i són una font vegetal de proteïnes. També són riques en vitamines del grup B, sobretot d'àcid fòlic B9 i B6. Les nous ajuden al bon funcionament del cervell i la producció de glòbuls vermells a la sang. Tenen àcids grassos omega 3 que combaten les malalties inflamatòries.

Castanyes

A la tardor mengem moltes castanyes sense saber els enormes beneficis que tenen per al nostre organisme. Són baixes en calories i contenen proteïnes i carbohidrats, però a més destaca la seva aportació de minerals com el potassi, el ferro i el calci, i de vitamines C i E, ideals per a reforçar les defenses del teu organisme.

5 consells per reforçar les teves defenses

Quan el coronavirus o qualsevol altre patogen entra en el teu organisme, el sistema immunitari és l'encarregat de repel·lir-lo per evitar la infecció. Si no et cuides, el sistema es debilita i el teu cos està més exposat. Aprèn a reforçar les teves defenses.

Dormir 8 hores al dia

La manca de descans afebleix el teu organisme i el primer afectat és el sistema immunitari. Els metges recomanen dormir vuit hores. Una de les conseqüències de la manca de son és la pèrdua de gana, que comporta la pèrdua de vitamines i nutrients vitals per al sistema immunitari. Un bon descans és la clau per a l'equilibri físic i mental.

Evitar l'estrès

A més de dormir bé, cal  portar un ritme de vida tranquil. L'estrès obliga el cos a estar en un estat d'alarma constant que dispara el nerviosisme. La tensió del cos afecta les defenses i fa que el teu cos sigui vulnerable enfront de les amenaces externes. En canvi, estar calmat i positiu ajuda al teu sistema immunitari a treballar amb més eficiència.

Fer exercici físic

L'activitat física permet enfortir els músculs, mantenir en equilibri el nivell de colesterol i agafar el son amb més facilitat. Practicant esport, el teu cos allibera endorfines conegudes com les hormones de la felicitat, que transmeten sensació de benestar ideal per combatre l'estrès. 

Una alimentació sana

Una alimentació sana i equilibrada és fonamental per mantenir en forma a les teves defenses. Hi ha uns minerals i vitamines que contribueixen especialment a això, com el coure, l'àcid fòlic, el zinc, el ferro o les vitamines del grup B, C i D. El peix blau, les verdures verdes, els llegums, les carns vermelles, el marisc, la fruita seca i fruites com la taronja, el kiwi, les maduixes o el meló contenen tots aquests nutrients.


Comentaris

envia el comentari