Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un hospital exclusiu per a pacients amb coronavirus

Important avís de l'OCU sobre els efectes dels complements alimentaris amb el coronavirus: «No existeixen»

L'organització també ha reconegut que una alimentació saludable sí que pot jugar un paper molt important

Imatge d'un hospital exclusiu per a pacients amb coronavirus
Important avís de l'OCU sobre els efectes dels complements alimentaris amb el coronavirus: «No existeixen» | EFE

L'Organització de Consumidors i UsuarisOCU— ha recordat que «no existeixen en el mercat» complements alimentaris que previnguin, tractin o curin la infecció per coronavirus

En aquest sentit, si malgrat seguir les recomanacions de salut pública es produeix el contagi, indiquen que l'alimentació saludable «no aconseguirà evitar-lo, però sí que pot jugar un paper molt important».

Disminuir el consum dels productes processats

«Una alimentació variada i saludable ajuda a prevenir altres patologies com la hipertensió, sobrepès, diabetis tipus 2 que poden influir en la gravetat de la infecció», indiquen a través d'un comunicat.

L'OCU considera que tenir com a base de la dieta ingredients frescos «obliga» a cuinar, però a més, argumenten que «té l'avantatge addicional de relegar a un segon pla els productes processats, el consum dels quals ha de ser amb molta menor freqüència a causa de la seva composició nutricional —alt contingut en greixos saturats, sal i sucres refinats—, que contribueixen a desenvolupar altres malalties».

L'eficàcia dels suplements alimentaris no s'ha demostrat

A més, l'OCU alerta que no existeixen complements alimentaris que previnguin, tractin o curin la infecció per coronavirus. «Ara com ara, a diferència dels medicaments a base de plantes l'eficàcia de les quals és reconeguda, les herbes d'ús tradicional i els suplements botànics es beneficien d'un procediment de registre simplificat o inexistent», assenyalen.

L'organització també alerta que poden fer referència a un ús tradicional o d'al·legacions sobre la seva eficàcia encara sense autoritzar. De fet, l'Organització ha comprovat que la gran majoria dels suplements botànics fan petites promeses  relacionades amb la salut de les ungles, cabell, articulacions, o directament sobre el benestar, sense haver-les demostrat científicament —de la mateixa forma que en el cas de les vitamines i minerals—.

«Per desgràcia, abunden els suplements que suggereixen que el seu consum millorarà el nostre sistema immune. La gran majoria són suplements amb equinàcia, gelea reial, probiòtics, pròpolis, flavonoides, extractes de llavors de raïm, farigola, all, pell de ceba, cúrcuma, espirulina, baia de saüc, etc. Però cap d'ells ha demostrat la seva eficàcia per a prevenir o tractar la Covid-19», insisteixen.