La bogeria dels supermercats sembla que ja ha arribat a la seva fi. Els ciutadans cada vegada som més conscients que l'escassetat era una qüestió de por produïda a l'inici de la crisi. De fet, quan l'epidèmia va començar, els supermercats van registrar un augment rècord de 71% segons les dades de Nielsen.
No obstant això, la tendència s'ha moderat a causa del gran volum de productes que ja tenim emmagatzemats a casa, tot i que cal tenir altres factors en compte com ara la por al contagi en els establiments.
Segons les dades de Nielsen, entre el 16 i el 22 de març, l'augment va ser de l'11,9%, a causa precisament al fet que els espanyols «ja van preveure la quarantena i es van avançar les compres per omplir rebost, congelador i nevera». Aquesta tendència moderada, que ha disminuït l'afluència de gent als supermercats, també és confirmada per les dades de Kantar, tot i que s'assenyala que la despesa per compra mitjana segueix disparamt-se, passant de 80 a 111 euros.
L'augment del tiquet mig respon a la necessitat de la gent a desplaçar-se el menys possible fins al supermercat, evitant el risc de contagi que hi ha en aquests establiments amb molta afluència de persones.
[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]
Les millors hores per anar a comprar
Els supermercats també han establert mesures per evitar les aglomeracions a les seves botigues. Molts controlen l'aforament i la distància mínima en les cues, donen prioritat a la gent gran i actualitzen constantment els seus horaris d'afluència per convidar a la gent a comprar a les hores menys puntes.
La cadena Eroski assenyala que els trams amb menor concentració de persones van de 9 a 10 del matí i a la tarda, de 17.00 a 18.00 hores.
Altres cadenes com Mercadona insten a repartir les compres al llarg del dia sense donar horaris concrets per evitar aglomeracions i destaquen que tot flueix amb normalitat. «Tots els productes essencials estan garantits, pot faltar algun producte d'ús no diari, com el tabasco, però els lineals estan ben assortits», confirma un portaveu de la cadena.
Des de Grup Dia Supermercat no assenyalen quin és el millor horari però asseguren que «el temps de permanència és menor, el que evita aglomeracions o cues, de manera que el trànsit és fluid», afegeixen.
Per la seva banda, des de El Corte Inglés aconsellen deixar les primeres hores de la jornada per a les persones grans, que tenen reservat un tram d'atenció preferent que va de 9 a 10 en Supercor i Hipercor i de 10 a 11 en supermercats El Corte Inglés. «Preguem a la resta de les persones que deixin aquestes primeres hores de preferència per a aquest col·lectiu i que acudeixin als centres de forma esglaonada», recomana un portaveu dels grans magatzems.
Per norma general, sense fer distincions per cadenes i observant les dades proporcionades pel Google Maps, trobem que a hores d'ara el tram de menor afluència és el de primera hora del matí i a la tarda, de 15.00 a 17.00 hores incloses. Les hores a evitar serien el migdia i a partir de les 18.00 hores.