Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Santa Tecla 2020 Ofici de Santa Tecla a la Catedral amb sorpresa final

Els 700 anys de l’arribada del Braç de Santa Tecla: un impuls per a l’autoestima tarragonina

Les activitats commemoratives es desenvoluparan durant els anys 2021 i 2022, i giraran al voltant de quatre grans eixos: reflexió, divulgació, grans espectacles i creació local i participativa

Un tron d’or, 200 cavalls i 400 formatges mallorquins. Aquest va ser el preu que va haver de pagar el rei Jaume II al Regne d’Armènia per aconseguir el braç incorrupte de Santa Tecla, l’element més icònic i singular de la Festa Major de Tarragona. Enguany es commemoren els 700 anys d’aquest fet i, conseqüentment, la ciutat festejarà entre les Tecles de 2021 i 2022 una de les efemèrides més destacades de la dècada.

L’arribada de la relíquia va simbolitzar el naixement del lligam de Santa Tecla amb la ciutat, així com també l'expressió d'una primera manifestació massiva de  cultura popular als carrers, en un precedent de la posterior estructura de la festa tal com es coneix ara. Segons els estudiosos, la peça, procedent d'Antioquia, va arribar a Tarragona el 17 de maig de l'any 1321 o bé el juny de 1323, un fet que ahir va commemorar i recordar l’Arquebisbe Joan Planellas en l’ofici pontifical celebrat a la Catedral.

La Part Alta com a punt neuràlgic

El cert és que en la seva entrada triomfal a la ciutat, el  Braç de Santa Tecla  es va endinsar per sempre en l’estructura medieval tarragonina, encara ben visible als ulls dels contemporanis. És per aquest motiu que la Part Alta serà un dels escenaris privilegiats de la celebració. S’aprofitarà, doncs, l’avinentesa per organitzar diverses activitats i rutes que contribueixin a difondre la importància del patrimoni medieval.

No obstant això, la festa també es vol expandir cap a la resta de barris de la ciutat, tal com ha passat en les darreres dècades amb les festes de Santa Tecla, que s’han convertit en el principal punt de trobada de tots els tarragonins, va exposar  Pau Ricomà, l’alcalde de la ciutat, durant la roda de premsa de la presentació dels actes.

Tarragona a les festes de Santa Tecla 2019
Imatge de la Baixa de l'Àliga de Tarragona | Facebook Aj. Tarragona

La ciutat es vestirà de festa

Els carrers de Tarragona també lluiran d’una manera extraordinària amb motiu de la commemoració. La ciutat es vestirà de festa major i ho farà en dos moments molt especials. Per una banda, durant el mes de setembre de  2021  els carrers de la Part Alta i el centre s’ompliran, literalment, de llum durant uns dies per celebrar l’arribada del Braç de Santa Tecla, en un projecte artístic que connectarà el passat amb les noves tecnologies. L’artista Antoni Arola  ha estat l’encarregat de dissenyar una acció, amb làsers de gran potència, carregada de simbolisme.

Pel que fa al setembre de  2022, un equip encapçalat per l’arquitecte Pere Socias prepara una proposta decorativa  que engalanarà diferents punts mitjançant recorreguts que enllaçaran la part alta, epicentre de la festa, amb la resta de barris de la ciutat. La proposta es realitzarà amb intervencions d’arquitectura efímera basades en elements urbans i en el foment de la participació ciutadana. Així, segons l’alcalde Ricomà, «la festa anirà a cercar el ciutadà per tal de menar-lo fins a les portes d’entrada al nucli antic, on esclataran diverses temàtiques i colors de Santa Tecla».

Impuls cap al futur

El projecte Santa Tecla 700 no només pretén ser una celebració circumstancial, sinó que es proposa aprofitar una fita històrica, com és l’arribada de la relíquia al segle  XIV, com un impuls per a l’autoestima tarragonina i, a la vegada, com una ocasió única per pensar i projectar la festa que la ciutat vol fer possible en les pròximes dècades.

Santa Tecla.
Les aglomeracions no seran una imatge que es veurà en la Santa Tecla de 2021. | Àngel Ullate

Amb aquest objectiu, segons l’organització «s’estan programant un seguit d’activitats que conjuguen tradició i modernitat, que estendran el coneixement de la festa més enllà dels entorns acadèmics i que propiciaran el salt qualitatiu d’una celebració que, ja en l’actualitat, és motiu de joia col·lectiva». Les activitats commemoratives es desenvoluparan durant els anys 2021 i 2022, i giraran al voltant de quatre grans eixos: reflexió, divulgació, grans  espectacles i creació  local i participativa.