Matí de gala al Port de Tarragona. L'ocasió s'ho valia, ja que després de 18 mesos incansables d'obres, per fi s'ha pogut donar per inaugurat el flamant nou Moll de Balears. El magnificent espai ocupa 45.000 metres quadrats, els quals s'han aconseguit gràcies a la construcció que ha ocupat aigües interiors del port i que permetrà millorar l'operativa de creuers amb el seu corresponent augment de visitants. El cost? 30 milions d'euros.
Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona, no podia estar més radiant durant l'acte. I és que aquesta inauguració, la del Moll de Balears, és una de les més esperades, treballades i ambicioses que el president de l'ens portuari ha tirat endavant fins ara. La nova terminal permetrà que el gruix de creueristes augmenti en dos anys fins a superar els 128.000 passatgers dels 2019, quan van arribar a port tarragoní un total de 63 creuers.
La importància de la inauguració del Moll de Balears ha quedat palesa també amb la presència de cares ben importants, com el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró; el president de Ports de l'Estat, Francisco Toledo; l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; o la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, entre moltes altres autoritats.
La «descarbonització» i la «digitalització», dos grans reptes
La inauguració del nou Moll de Balears no arriba exempta de deures. Segons el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, «la descarbonització i la digitalització» son dos dels «grans reptes» que es plategen per a tots els ports de cara els propers anys.
Puigneró ha aprofitat també per posar Tarragona com a exemple de la capacitat de complementar l'activitat industrial i turística, i és que amb aquest nou espai es podran rebre fins a quatre creuers alhora, gràcies als 700 metres de línia d'atracada.
De fet, aquest divendres ja hi ha el primer vaixell, el creuer Europa de l'empresa Hapag Lloy Cruise Lines, procedent de Palma de Mallorca amb uns 240 viatgers a bord. A més a més, ja s'està tramitant la concessió per seleccionar l'empresa que explotarà el moll i la futura terminal de 5.000 metres quadrats que s'ha de construir. Finalment el vicepresident del Govern també ha reclamat a l'Estat acabar el Corredor del Mediterrani per garantir la intermodalitat del Port de Tarragona.
Un objectiu «importantíssim»
Aquesta petició l'ha recollida la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, també present a l'acte. Cunillera ha volgut deixar clar que el corredor «és un objectiu importantíssim» en el qual s'hi treballa durant tot el recorregut.
En aquesta línia, la delegada del govern espanyol a Catalunya ha celebrat que el turisme europeu s'estigui dinamitzant a una velocitat «superior a la prevista», tot i que creu que el de llarg 'radi' costarà més de recuperar «perquè la pandèmia encara afecta».
Per la seva banda, el president de Ports de l'Estat, Francisco Toledo, ha volgut destacar que el govern espanyol té previst invertir 600 MEUR per modernitzar les instal·lacions portuàries. Considera que aquest tipus d'inversions son «productives i creen llocs de treball quan es construeixen i després».
Pel que fa a la descarbonització, Toledo ha explicat que hi ha dues línies per descarbonitzar els creuers: d'una banda la utilització de combustibles alternatius i, posteriorment, l'hidrogen, i de l'altra facilitar la connexió elèctrica als molls i que puguin aturar els motors quan estan atracats, un model que precisament el Moll de Balears ja permet fer.