Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els responsables del Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet de l'Hospitalet de l'Infant, durant una visita guiada.

L'arquitecte Antonio Bonet ja té el seu espai museístic al Poblat Hifrensa de l'Hospitalet de l'Infant

L'Ajuntament inaugura oficialment el Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, el primer de tot Catalunya dedicat a l'arquitectura moderna

Els responsables del Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet de l'Hospitalet de l'Infant, durant una visita guiada.
Aquest dimarts, 17 de desembre, s'ha dut a terme una visita guiada pel nou Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet. | I. Alcalá

L'Hospitalet de l'Infant tenia un deute amb l'arquitecte Antonio Bonet Castellana (Barcelona, 1913-1989), artífex d'un dels urbanismes més singulars del territori, el del Poblat Hifrensa. L'Ajuntament, amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, ha fet front a aquest deute amb la inauguració, aquest dimarts 17 de desembre, del Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet. Es tracta del primer museu de tot Catalunya dedicat a l'arquitectura moderna.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Rehabilitació de dues aules amb els materials i l'aspecte original

Les obres per rehabilitar dues de les antigues aules de l'Escola Àster van començar el passat mes de maig i ara veuen la llum amb  la recuperació del seu aspecte original i un espai expositiu dedicat a la figura d'Antonio Bonet i la construcció del Poblat Hifrensa. Cal recordar que aquesta urbanització, amb 280 habitatges i serveis com l'escola, una biblioteca, espais socials i esportius, es va projectar l'any 1967 per tal de donar cabuda als empleats que van arribar per treballar a la Central Nuclear de Vandellòs.

Els treballs han consistit en la recuperació de la funcionalitat de dos mòduls-aules amb els materials originals que van donar servei des dels anys 70: el punt d'aigua, els armaris, l'equipament del pati exterior i de les fusteries i la resta d'acabats. A més d'eliminar tots els afegits que s'han fet amb el pas dels anys, s’ha reconstituït el sistema de ventilació i la ceràmica vidriada de la coberta piramidal, el tret més característic de l'escola.

Inauguració del Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet de l’Hospitalet de l’Infant.
Un dels espais recuperats recrea la forma original de les aules que es van projectar a finals dels anys 60. | Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Cal recordar que tant el Poblat Hifrensa com l’Escola Àster estan declarats com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i  des de fa uns mesos estan en procés de catalogació com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Aquest Nadal, tres visites guiades i una gimcana familiar per descobrir el nou Petit Museu

Per tal de donar a conèixer aquest nou espai de divulgació entre la població, l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant ha programat durant aquestes festes de Nadal diverses visites guiades que tindran lloc els pròxims 21 i 28 de desembre i 4 de gener, a les 11 hores. A més, pel diumenge 29 de desembre, també a les 11 hores, s'ha organitzat una Gimcana familiar. Les visites són gratuïtes, però cal reservar plaça prèviament. Posteriorment, es podrà visitar el Petit Museu dins de les visites guiades que impulsa la regidoria de Cultura i Patrimoni.

La regidora de Cultura i Patrimoni, Nuria Ortiz, ha expressat la seva satisfacció per la culminació del Petit Museu i ha destacat que «hi ha una consciència des del municipi de tot el nostre patrimoni, no només de l'antic, sinó també del contemporani».

El Dr. Guillermo Zuaznábar, de l’Escola d’Arquitectura de la URV, durant la visita al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet.
El Dr. Guillermo Zuaznábar, de l’Escola d’Arquitectura de la URV, durant la visita al Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet. | I. Alcalá

En aquest sentit, ha remarcat que el consistori aposta per posar al mateix nivell d'importància el Poblat Hifrensa i l'Hospital del Coll de Balaguer,  el bé patrimonial més rellevant al municipi. «L'hospital medieval és un element importantíssim i que fixa l'inici de la nostra història com a poble, però la part més contemporània la va marcar l'arribada de la Central Nuclear», ha apuntat.

El projecte de rehabilitació de les dues aules ha anat a càrrec de Rècop Restauracions Arquitectòniques SL i ha suposat una inversió de 48.000 euros. Pel que fa a la seva museïtzació, els encarregats han estat els investigadors de  l’Escola d’Arquitectura de la URV i el cost ha estat d'uns 13.000 euros.

«És una meravella que a l'Hospitalet tinguem 25 hectàrees amb edificis d'Antonio Bonet»

Durant la primera visita celebrada aquest dimarts, 17 de desembre, l’arquitecte responsable del projecte, Juan Fernando Ródenas, exposava que «en la seva arquitectura, Bonet busca la invisibilitat. És fragment, pura ombra. Nosaltres veiem tot el paisatge agrícola amb fragments d'arquitectura. El que interessa és el que li passa a l'habitant i això ho podem apreciar amb aquest espai pel visitant». Així mateix, Ródenas ha reivindicat la figura d'Antonio Bonet i ha explicat que «és l'arquitecte espanyol que té més obres pendents de catalogar i és una meravella que a l'Hospitalet tinguem 25 hectàrees amb un grup d'edificis que expliquen el seu urbanisme».

La filla d'Antonio Bonet, Victoria Bonet, també ha estat present en la visita al Petit Museu i ha afirmat que aquesta inauguració «és un èxit rotund. El meu pare estaria molt orgullós de l'esforç conjunt que han fet l'Ajuntament i la URV perquè rescatar el patrimoni i l'arquitectura moderna és una cosa gens habitual».