Des del mes de maig, s'estan duent a terme les obres de rehabilitació de l'Escola del Poblat d'Hifrensa de l'Hospitalet de l'Infant. Situat a l'extrem sud-oest del municipi, aquest conjunt residencial, gestionat per l'Hispano Francesa d'Energia Nuclear, SA (HIFRENSA) i exemple de l'arquitectura moderna i l'urbanisme social en què s'inscrivia Antonio Bonet, encarregat de dissenyar-lo, allotjava els treballadors de la central nuclear Vandellòs-I i les seves famílies en un ambient urbà que disposava de totes les comoditats i serveis.
Aquest passat dimecres, dia 31 de juliol, el Poblat va rebre la visita de diverses personalitats, que van poder observar en primera persona el bon ritme de les obres i l'excel·lent estat de conservació del conjunt. En l'acte institucional hi van participar l'alcalde, Alfons García; la regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Ortiz; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, i representants del Col·legi d'Arquitectes de Tarragona i l'empresa adjudicatària i l'arquitecte responsable del projecte, Juan Fernando Ródenas. Va destacar, a més, la presència de Victòria Bonet, filla d'Antonio Bonet.
La intenció, crear un Museu per conèixer l'obra de Bonet i el passat del Poblat
Els treballs de rehabilitació de l'Escola, prevista la seva finalització per abans que s'acabi l'any, consisteixen en la recuperació de la funcionalitat de dos mòduls-aules, del punt d'aigua, dels armaris, de l'equipament del pati exterior i de les fusteries i els acabats; tot plegat amb l'objectiu de recuperar els materials originals. I en aquesta línia, es reconstruirà el sistema de ventilació i la ceràmica vidriada de les cobertes piramidals, el tret més característic de l'Escola Àster, fet que permetrà que la coberta, fins ara tapada per una pintura asfàltica, torni a brillar.
El projecte de rehabilitació de les dues aules, adjudicat a Rècop Restauracions Arquitectòniques per 48.000 euros, té previst culminar en la creació del que es coneix com el Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, que preveu destinar un dels mòduls a la recreació d'una aula durant els anys setanta i l'altre, amb una funció didàctica, a donar a conèixer l'obra i la trajectòria del barceloní Antonio Bonet Castellana, considerat un dels oblidats de l'arquitectura moderna.
Gairebé 13.000 euros per a les tasques de museïtzació
D’aquesta tasca de museïtzació, que tindrà un cost aproximat de 13.000 euros, se n’ocuparà el Dr. Guillermo Zuaznábar de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili, com a investigador principal; l’arquitecte Juan Fernando Ródenas, com a coordinador; i l’arquitecte Carlos Gonzalvo com a col·laborador. El seu pla de treball inclou una fase de diagnosi, de treballs de camp amb anàlisi fotogràfic i documental de diferents arxius històrics.
«Necessitàvem explicar l'obra de Bonet»
Amb l'obertura del Petit Museu Escola Àster Antonio Bonet, l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, vol fer valdre l'obra d'un arquitecte que va deixar emprempta al municipi i oferir un nou atractiu a les persones que s'interessen per les visites guiades que organitza la regidoria de Cultura en aquest espai, declarat Bé Cultural d'Interès Local.
Precisament, la Generalitat esta immersa en un procés de catalogació del conjunt arquitectònic com a Bé Cultural d'Interès Nacional, tal com va assenyalar el director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs. En aquest sentit, la regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Ortiz, va assegurar que «necessitàvem un centre de recepció, un lloc on explicar l’obra de Bonet a l’Hospitalet de l’Infant, la seva importància i el seu context; i alhora volíem donar suport al treball que està duent a terme la Generalitat de Catalunya per declarar Bé Cultural d'Interès Nacional aquest conjunt arquitectònic».