App GRATIS:

📱Les teves notícies preferides ara a un click, baixa't gratis l'App de Catalunya Diari clicant aquí. T'ESPEREM!

URGENT

🚨 Brussel·les empitjora les previsions per Espanya: caiguda del PIB del 10,9% el 2020

Controvèrsia per un incendi el cap de setmana a l'estàtua de Colom de Barcelona

Uns desconeguts cremen de matinada una xarxa de protecció del monument i els Bombers apaguen el foc ràpidament

Crema l'estàtua Colom Barcelona, 28 juny 2020
Petit incendi a la base de l'estàtua de Colom a Barcelona | EP

La polèmica està servida a Barcelona després d'un acte vandàlic a l'estàtua de Cristòfor Colom. En les últimes setmanes, coincidint amb les protestes contra el racisme que van començar als Estats Units després de la mort de George Floyd a Minneapolis a mans d'uns policies, els monuments de líders que donaven suport a l'esclavitud i al colonialisme han estat objecte de debat i molts han estat cremats, destrossats i fins i tot, llançats al riu. 

El monument de Cristòfor Colom de Barcelona ha estat qüestionat, fins i tot per l'alcaldessa, Ada Colau. Després de molt debat, aquest cap de setmana l'estàtua ha patit un acte vandàlic.

L'estàtua de Colom de Barcelona s'ha vist afectada

Uns desconeguts han encès aquest dissabte una de les xarxes de protecció del monument i una dotació dels Bombers de Barcelonal'ha apagat ràpidament sense més conseqüències. L'incendi s'ha produït cap a les 00.30 hores i ha estat reivindicat per un grup anomenat 'El Barri Resisteix', amb més de 550 seguidors a Telegram.

Hores abans, l'estàtua de Colom havia estat l'escenari de dues manifestacions contraposades: una de Vox per exaltar la importància de la figura del 'descobridor' d'Amèrica i una altra de diversos col·lectius anticapitalistes, LGTBI i antiracistes de protesta per la presència de l'extrema dreta i en contra de la figura de Cristòfor Colom.

També al vespre es va celebrar una rua amb diferents entitats pels drets LGTBI -per la zona del Paral·lel i el Moll de la Fusta- i amb el lema 'Que cremi el supremacisme'. En les imatges d'Europa Press, i en les distribuïdes a Telegram pel canal 'El Barri Resisteix' es pot observar com hi ha una concentració de persones al passeig de Colom i unes flames concentrades en un dels laterals de la base del monument històric.

Una dotació dels Bombers es va desplaçar al lloc per apagar amb celeritat les flames i una altra dotació de la Guàrdia Urbana es va encarregar de dispersar els concentrats. Diumenge al matí el monument a Colom i el seu entorn despertava amb diverses pintades com 'Foc antiracista' o 'Colonialvirus pel cul'.


Comentaris

envia el comentari