Són les 14.29 hores del 26 de juny del 2019. Marquen el 112 i sona el telèfon del servei d’emergències. Alerten d’un foc entre els municipis de la Torre de l’Espanyol i Vinebre que ha començat en una granja. Sense saber l’abast de la tragèdia que acabaria sent, s’activen els Bombers de la Generalitat. Onze dies després, tres comarques afectades, més de 5.000 hectàrees cremades i moltes famílies dessolades pels fets, donarien per extingit l’incendi.
La desgràcia que ha afectat als municipis de Flix, la Torre de l’Espanyol, Vinebre i la Palma d’Ebre, a la Ribera d’Ebre; Llardecans i Maials, al Segrià; i Bovera i la Granadella, a les Garrigues, ha tingut una ràpida resposta des dels diferents governs, des dels municipals fins a l’autonòmic i estatal. Tanmateix, hi ha hagut una onada de solidaritat amb la causa amb el projecte #Rebrotem i diverses iniciatives per ajudar a tots els afectats.
El virulent incendi de la Ribera d'Ebre
Les flames avançaven ràpidament i arrasant tot el que tenien per davant. En poques hores, el foc havia cremat unes 500 hectàrees i ja hi havia un gran desplegament entre Bombers, Agents Rurals, SEM, Mossos d'Esquadra o Policia Local. Carreteres tallades, pobles gairebé incomunicats i els veïns i veïnes que vivien en masies de la zona, desallotjats per precaució.
Les imatges del foc parlaven per si soles. Es veien les flames des d'arreu del territori i la columna de fum era immensa. Al vespre, Agents Rurals donava la notícia que hi havia 2.500 hectàrees cremades. Anava per llarg i els mitjans aeris començaven la seva retirada quan es feia fosc. Les informacions, no donaven els millors pronòstics pel foc: altes temperatures, ràfegues de vent i una humitat del 50%.
Tocant la nit, la Unitat Militar d'Emergències (UME) es començava a coordinar per treballar en el foc i sumar-se el matí del 27 de juny a la vuitantena de dotacions d'emergències que estaven treballant durant la nit, que deixava unes imatges amb el cel color foc durant la nit arreu de la comarca de la Ribera d'Ebre. L'incendi es despertava havent arrasat més de 3.000 hectàrees.
Més de 500 efectius humans treballaven en el foc entre Bombers i la UME i ja es xifrava la tragèdia en més de 5.000 hectàrees cremades. Les autoritats catalanes, des del president Quim Torra i el conseller d'Interior Miquel Buch, juntament amb alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats, seguien minut a minut els fets, sense moure's del lloc amb una gran preocupació pel territori.
El flanc dret, el que més preocupava, quedava gairebé encerclat al despertar del dia 28 i a mesura que avançava el matí, arribaven bones notícies. L'incendi continuava, però sense fronts actius potents, després d'un gran treball de la UME i de les unitats BRIF que havien treballat. D'altra banda, però, es comptaven en 5.703,6 les hectàrees cremades afectant terreny forestal dels vuit municipis. Al vespre, ja s'hauria donat per estabilitzat el 80% de l'incendi i un total de 25 persones desallotjades entre Flix, Bovera i la Palma d'Ebre.
El 29 de juny a la nit, quedava perimetrat al 100% l'incendi i estabilitzat. La primera gran notícia que arribava en uns dies a la Ribera d'Ebre, Segrià i a les Garrigues. Els Bombers continuaven treballant en l'incendi per donar-lo per controlat —succeiria el 30 de juny—, quatre dies després d'iniciar-se. Els dies continuarien passant, històries com la del Pere Jornet que havia perdut 200 ovelles en l'incendi o la crítica als mitjans del pagès Pau Ciuraneta, anirien sortint durant aquests dies fins a arribar a l'11 de juliol, quan els Bombers donarien el foc per extingit.
Les ajudes als afectats, a punt d'arribar
Els afectats per l'incendi van començar ben aviat a detallar els danys i desperfectes que havien patit a causa del foc. Els ajuntaments volien un balanç detallat i, així, portar-ho tot a una reunió amb les administracions amb la relació exacta dels perjudicis de l'incendi. A poc a poc, han anat sortint informacions de les ajudes que, des de les autoritats autonòmiques i estatals, es podran donar als veïns afectats. La darrera, d'aquest dijous, 25 de juliol, al Parlament de Catalunya, on s'ha instat al Govern a presentar en un mes les ajudes econòmiques per a tots ells i s'ha aprovat per unanimitat.
En aquest sentit, hi ha un sentit de compromís total de coordinació entre l'administració de l'Estat i la Generalitat per fer front a les conseqüències i a la reparació dels danys per l'incendi. Durant aquests dies, Teresa Cunillera, delegada del govern espanyol a Catalunya, ha informat per carta als alcaldes afectats per l'incendi de les línies d'ajut que l'Estat disposa per a catàstrofes com la que han sofert.
També hi haurà un acord entre el departament de Treball, Afers Socials i Famílies i els Consells Comarcals de les zones afectades, per tal d'invertir 1,6 milions d'euros. El conseller Chakir el Homrani ho va anunciar i, vehiculades a través del Servei d'Ocupació de Catalunya, beneficiarien fins a 211 persones, entre contractacions i oferta formativa, per fer tasques vinculades a la recuperació del territori.
Tanmateix, des de PIMEC s'ha ofert ajuda als riberencs amb el programa «Emppersona», el qual va néixer arran dels efectes de la crisi econòmica, i servirà perquè els empresaris ebrencs puguin tramitar les reclamacions pertinents i accedeixin a les subvencions catalanes, espanyoles o europees. A més, també s'assessorarà els empresaris que van perdre el seu treball en l'incendi.
#Rebrotem, una iniciativa per pintar de color verd el territori
L'onada de solidaritat arran de l'incendi a la Ribera d'Ebre ha estat grandiosa. En un primer moment, quan el ramader Pere Jornet es va quedar sense bestiar i des de diversos punts de Catalunya li van oferir ovelles per continuar amb l'explotació ramadera.
Arran d'aquesta desgràcia, s'ha creat la plataforma 'Rebrotem', una iniciativa per promoure la solidaritat en situacions d'incendis forestals, promocionar totes les activitats solidàries que es facin i treballar per dignificar i reduir danys en la pagesia i la ramaderia. A través d'un 'crowdfunding', es vol assolir l'objectiu òptim de recaptar 250.000 euros pels afectats en l'incendi i, de moment, estan tocant els 80.000.
Una altra de les iniciatives que s'està fent des de la plataforma és un concert solidari. Per aquest motiu, des de Rebrotem estan buscant grups de música i músics els quals, altruistament, participin i facin realitat aquesta actuació solidària. A més, la Unió de Botiguers de Reus també s'ha adherit a aquesta causa i una cinquantena d'establiments recaptaran fons per ajudar els afectats.