Només un de la vintena de principals incendis forestals de 2017 va ser per causes naturals

Van cremar 120 hectàrees a Tivenys, al Baix Ebre, per un llamp | Els incendis de Naut Aran (432,2 Ha) i Artés (377,56 Ha) de 2017 van ser causats per l'home; una crema de pastures i el segon, intencionat

Aquest cap de setmana arrenca la campanya forestal pel creixent risc d'incendi a tot el país.  El conseller responsable dels Bombers, Miquel Buch, ha presentat avui a la seu central dels Bombers, a Cerdanyola del Vallès,  l'operatiu que el departament d'Interior han preparat per fer front al foc aquest estiu.

Si bé l'alt nombre de litres d'aigua que han caigut durant una primavera han deixat enrere una sequera estructural que havia marcat les campanyes anteriors, des dels Bombers es demana no abaixar la guàrdia davant del risc d'incendi. I més tenint en compte que gairebé la totalitat d'incendis a casa nostra són provocats per les mans dels homes.

Tot i l'aigua de la primavera, el risc no marxa

Aquesta sequera, però, no ha marxat a les comarques del sud de Catalunya, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, ni a l'extrem nord del país, a l'Empordà. Precisament els llocs on el vent pot agreujar la situació davant d'un incendi. El litoral de la regió de Terres de l'Ebre, Tarragona i Girona nord són, doncs, les zones més sensibles i de fet on la campanya està començant, amb incendis com els de Llançà, Reus, els Pallaresos i Freginals dels darrers dies.

Tot i que la campanya no estarà marcada per la sequera, tècnics dels Bombers de la Generalitat creuen que l'estiu pot venir marcat per episodis, que, per temperatura, vent i humitats relatives poden fer que el combustible que hi ha als boscos pugui cremar amb més facilitat. L'aigua, però, durant la primavera també ha carregat de combustible fi els boscos i en el moment en què aquesta vegetació s'assequi la campanya es pot complicar amb focs ràpids que es poden agreujar pel vent o la calor.

Crític: final de juliol i inici d'agost

Els Bombers preveuen que la segona quinzena de juliol i la primera d'agost seran les més complicades pel que fa al risc d'incendi. Una de les crides del conseller Buch i de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha anat en aquesta línia per  evitar que s'abaixi la guàrdia.

El conseller d'Interior ha insistit que «tenim bons professionals preparats però tenim una campanya forestal complicada i hem de gaudir del bosc però amb respecte i per tant  la col·laboració ciutadana és indispensable, un cop més i tota precaució és poca», ha recalcat.

Reforç de personal i de flota de mitjans aeris

El departament d'Interior ha contractat, a més dels bombers del servei regular, unes 850 persones per reforçar la campanya d'estiu. S'han contractat més persones que s'han repartit per diversos dels parcs que s'obren només a l'estiu per fer front a la campanya forestal. Bombers també disposarà, aquests mesos, de més mitjans aeris per atacar possibles incendis.  Es disposen de 25 helicòpters -de bombardeig d'aigua i també de comandament i coordinació— i 12 avions d'atac contra el foc. Set d'aquests avions i helicòpters tenen la seva base fora de Catalunya i els comandaments de Bombers els activen segon les necessitats de l'emergència.

Imatge d'un incendi en terreny de vegetació, a Artesa de Segre.
Imatge d'un incendi en terreny de vegetació, a Artesa de Segre. | CatalunyaDiari.cat

 

Dos representants dels sindicats dels Bombers, amb unes samarretes de ‘Bombers cremats’ han interromput el conseller durant la presentació de la campanya forestal. El cap de gabinet del departament i el mateix conseller, quan s’ha acabat l’acte, s’han reunit amb ells per despatxar les problemàtiques que pel comitè d’empresa s’haurien de resoldre. S’han emplaçat a una trobada futura per abordar els temes que s’han quedat al tinter.

El 90% dels incendis, provocats per les persones

Dels vint principals incendis que van cremar als boscos de Catalunya la temporada forestal de 2017 només un es va poder confirmar que hagués estat causat per causes naturals. Va ser l'incendi que va calcinar 123 hectàrees a Tivenys, al Baix Ebre. Un llamp va cremar el Racó d'en Roig el 27 de juliol.

Els dos més importants de l'any, el que va cremar 432 hectàrees a Naut Aran i 377 a Artés, al Bages, van ser per culpa de l'home. Un per crema de pastures el mes de gener, el primer, i l'altre, el segon, per un piròman que va acabar detingut pels Mossos d'Esquadra.

Tots els altres incendis importants que es van registrar l'estiu passat també van ser causats per les persones: fumadors, línies elèctriques, motors i màquines i, fins i tot, directament intencionats per piròmans. L'any 2017 a Catalunya es van cremar gairebé 2.000 hectàrees (1.300 forestals i 700 de vegetació i matollar), 933 en només tres incendis, els tres més importants: Naut Aran (gener), Artés (agost) i Tivenys (juliol).

El Baix Ebre és la comarca que més incendis va registrar la temporada passada, amb 60 focs i gairebé 200 hectàrees calcinades, totes forestals.  Aquesta temporada, si tot segueix com va i es fan bons els pronòstics dels tècnics dels Bombers de la Generalitat, aquesta comarca pot tornar a ser una de les més afectades, com tot l'arc de Tarragona i el sud de Catalunya.