Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els Xiquets de Reus durant la diada castellera al Pallol

Incertesa i pèrdua de múscul entre les colles castelleres en una temporada sense data de retorn

L'impuls de les activitats socials és la gran prioritat de les entitats per intentar que els castellers no perdin la vinculació entre ells

Els Xiquets de Reus durant la diada castellera al Pallol
Incertesa entre les colles castelleres | Àngel Ullate

Malgrat tot, el món casteller viu un moment transcendental  que marcarà fortament l’activitat en els anys a venir. La crisi sanitària de la Covid-19 ha trastocat de dalt a baix la trajectòria de les colles, que han vist anul·lada la seva activitat tot just a les portes d’iniciar una nova temporada  especialment interessant, i que de ben segur s’hauria empeltat de l’anterior, definida com una de les més dolces i exitoses de la història de l’era moderna.

Així, tot i que en els mesos d’estiu es concentra l’auge de les grans diades, el panorama d’aquest 2020 és ben diferent dels anys anteriors i a finals de juliol encara no hi ha hagut  cap actuació ni els assaigs habituals de l'època. Tampoc es durà a terme el Concurs de Castells  de Tarragona de l’octubre, ja que tot just fa una setmana es va anunciar el seu ajornament per al 2022, quan es celebrarà, si el context és favorable, la 28a edició.

«Futur incert i començar des de zero»

El manteniment de la distància social  és el principal factor que ha fet caure l’activitat castellera de la graella de possibilitats en l’anomenada ‘nova normalitat’ i aquest fet deixa a les colles en una situació especialment  incerta i complicada. Albert Pedret, el president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, assegura a TarragonaDigital que a hores d'ara es fa molt difícil predir quan es podrà recuperar l'activitat castellera, i més tenint en compte la situació sanitària canviant que es viu aquests dies. En aquest sentit, «d'aquí un temps s'haurà de començar des de zero, ja que la temporada d'activitats per enguany es pot donar per perduda i amb ella, les dinàmiques que s'havien treballat des de feia mesos», lamenta.

Pla general de la delegació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, en l'acte simbòlic per celebrar la diada suspesa de Sant Joan a la plaça del Blat.
La canalla de la Colla Vella dels Xiquets de Valls durant el migdia de Sant Joan d'enguany. | Colla Vella dels Xiquets de Valls

Per la seva banda, Gorka Bertran, el cap de colla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, apunta en la mateixa línia i exposa que en l’escenari d’emergència sanitària actual es fa molt difícil «poder salvar la condició de la distància de seguretat  en una activitat com la castellera». Per aquest motiu, lamenta que, a curt termini, «no es preveu que es puguin reprendre els assajos ni les actuacions amb les  garanties necessàries».

No obstant això, Bertran explica que per tal de no perdre múscul ni la  condició física  dels castellers, «des de la Coordinadora, i amb l’ajuda d’un preparador físic  de la colla, s’han impulsat un seguit de pautes per fer exercicis a casa, ja que tot i no poder fer els assaig de manera conjunta, és important no abandonar la dinàmica de treball, ni que sigui de manera particular a casa».

La davallada d'ingressos, un condicionant més

La parada de l’activitat castellera també ha comportat, per a la majoria de colles, un contratemps econòmic  important. Amb l’anul·lació de bona part de les  diades i la consegüent contractació per a les actuacions, les entitats han vist com els seus ingressos han minvat considerablement i això les situa en un estat delicat si la situació es perllonga indefinidament. En aquest escenari, Rafa Segarra, el president dels Xiquets de Tarragona, explica que tot i que la pèrdua d’ingressos ha anat lligada a la reducció de les  despeses a causa de la manca d’activitat, l’entitat ha de seguir assumint un seguit de pagaments habituals, com les assegurances, els subministraments o els costos que es generen amb les activitats socials que s'han hagut de reinventar, malgrat que no es facin castells.

Alhora, la caiguda de les contractacions ha vingut acompanyada d'una reducció dràstica de les subvencions  habituals de les administracions i les empreses, i en el cas dels Xiquets de Tarragona «Repsol  ha retirat la seva col·laboració econòmica i l'Ajuntament de la ciutat ha rebaixat en més d'un 60% l'aportació que fa a l'entitat, cosa que condiciona notablement els actes commemoratius que s'han platejat per celebrar el 50è aniversari  de la colla», afirma Segarra.

Imatge de grup de la delegació de la Colla Joves Xiquets de Valls en l'acte de la plaça del Blat per commemorar la diada de Sant Joan. Imatge del 24 de juny de 2020.
La Colla Joves Xiquets de Valls a la plaça del Blat per commemorar la diada de Sant Joan | Colla Joves Xiquets de Valls

Roger Estil·les, el president de la Colla Joves Xiquets de Valls també evidencia una pèrdua important dels ingressos a causa de l’anul·lació de les grans diades del calendari. No obstant això, assegura que «aquest fet no és un dels factors que més preocupa a la colla vallenca, ja que la prioritat, per als del carrer d’en Gassó, és mantenir el caliu social i que tots els castellers i castelleres se sentin acompanyats per l’entitat en aquests moments de màxima dificultat».

Fomentar l’activitat social

Les quatre colles, les dues de Valls i les dues de Tarragona, coincideixen que una de les prioritats d’aquests últims mesos ha estat la de mantenir les activitats socials perquè els castellers no perdin la vinculació amb el grup i no es «desenganxin» a causa de la nul·la agenda que hi ha. Per això, des de la Colla Vella «s’ha intensificat l'activitat a les xarxes socials amb concursos i qüestionaris per fer participar als socis i també s'han impulsat diverses iniciatives per fer pedagogia i didàctica sobre aspectes de la colla que a vegades queden en un segon pla o passen desapercebuts», explica el seu president.

També, des dels Xiquets de Tarragona fa setmanes que es proposen dinàmiques i activitats, amb totes les mesures de seguretat i higiene habituals, amb la finalitat de mantenir el contacte entre castellers i castelleres i evitar una certa desvinculació dels membres de l'entitat a causa de la poca activitat. «Fa pocs dies vam fer una cursa pel moll de la costa i també hem preparat una sortida amb bicicleta, ja que malgrat no poder fer castells, hem d'insistir a fer trobades de grup per no perdre el contacte entre nosaltres. Si no ho fem d'aquesta manera, quan retornem a l'activitat temem haver perdut alguns components per falta de vinculació» explica Rafa Segarra.

Curs dels Xiquets de Tarragona
Assistents a la cursa dels Xiquets de Tarragona | Cedida

La canalla, la gran «víctima»

La  parada llarga  que es preveu en l’activitat castellera també perjudicarà  greument la canalla. Aquesta és una altra de les conclusions que comparteixen a TarragonaDigital els quatre representants de les colles, ja que amb l’aturada els petits i els més joves desconnecten de la dinàmica de treball, creixen i perden la seva posició dins del castell. En aquest sentit, el president de la Colla Joves de Valls apunta que quan es reprengui l’activitat «caldrà estudiar cada realitat i fer  canvis interns en les posicions dels xiquets i d’alguns castellers i, segurament, no hi haurà més alternativa que començar des de zero».

Afegeix que «la canalla és el sector que més preocupa en aquesta situació de la Covid-19, ja que és la part més important, essencial i que necessita més dedicació de la colla». Per això, des de la seva àrea respectiva s’ha procurat estar en contacte constant amb totes les  famílies i fer un acompanyament en aquests moments complicats «ja que formar part d’una colla és molt més que fer castells», conclou.

El 28è Concurs de Castells haurà d’esperar un any

Una de les dates marcades en vermell d’aquesta temporada, i que només té lloc un cop cada dos anys, és el Concurs de Castells  que se celebra a Tarragona. Ara bé, arran de la Covid-19, la setmana passada l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, donava a conèixer la notícia que la 28a edició de l’esdeveniment s’hauria de posposar un any, fins a l’octubre de 2022.

La decisió ve motivada per la dificultat en tirar endavant la celebració, donada l’emergència sanitària actual, i per la manca de preparació, múscul i activitats de les colles castelleres que havien de participar-hi. El Concurs de Castells 2020 estava previst celebrar-se el cap de setmana del 3 i 4 d'octubre a Torredembarra i a la  Tarraco Arena Plaça  (TAP) i hauria aplegat, de forma massiva, milers de castellers en les dues jornades.

Concurs de Castells
Imatge del Concurs de 2018 | Cedida