Imatge de la jornada de dissabte del Concurs de Castells del 2018

Tarragona es queda sense Concurs de Castells fins al 2022

La Covid-19 tomba la cita castellera prevista per a l'octubre | L'organització avança una programació paral·lela

La ciutat de Tarragona  es quedarà aquest 2020 sense gaudir del seu esperat Concurs de Castells  i la 28a edició de la cita castellera fa el salt al 2022. Ho ha anunciat aquest dimecres a la tarda l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, després de reunir-se el Consell Municipal de Castells per prendre «la millor decisió possible» de cara al futur immediat del certamen. El batlle ha lamentat l'impacte a llarg termini de la pandèmia del coronavirus  i ha matisa que  «enguany no hi haurà concurs, però sí hi haurà castells» i l'organització del Concurs ha avançat una programació d'actes alternativa.

Ricomà ha posat sobre la taula les dificultats de la temporada castellera  2020 a causa de la situació sanitària sobrevinguda, i també ha recordat que no s'espera reprendre el múscul casteller fins a l'any 2021, «on afegir el Concurs seria una pressió afegida molt important per a les colles» des d'abans de començar la temporada, ha valorat. L'alcalde, reconegut casteller, ha lamentat que «caldrà tot l'any 2021 per recompondre  el món casteller» i ha confirmat que el format tradicional i massiu del Concurs  no podrà tornar a plaça fins al 2022.

Ni 2020, ni 2021: l'emergència sanitària força la suspensió del Concurs de Castells de Tarragona fins a la tardor de 2022

Les colles  participants, la Coordinadora Castellera i els agents implicats en la celebració del Concurs 2020  ja han estat prèviament avisats de la decisió final. Malgrat haver de renunciar a la celebració més popular del calendari, els organitzadors han confirmat que s'articularà una programació d'actes, dins el marc de la biennal castellera, que mantindran viu l'esperit casteller  de la ciutat malgrat no poder sortir a plaça.

El director del Concurs de Castells de Tarragona, Xavier Gonzàlez, ha detallat que «són una sèrie d'actes que ja teníem pensats com a programació paral·lela a l'esdeveniment», però que per força major ara hauran de ser plat alternatiu. L'agenda, però encara és flexible i s'espera l'afegit de novetats d'última hora que es presentaran en les pròximes setmanes de manera formal. L'alcalde Ricomà  ha subratllat l'objectiu prioritari que «Tarragona segueixi sent mirada com una ciutat importantíssima per al món casteller» malgrat no poder dur a terme l'esperat Concurs.

16-N: Tarragona celebrarà els 10 anys de la proclamació dels castells com a Patrimoni de la Humanitat

El plat fort d'aquesta programació paral·lela tindrà lloc el dia 16 de novembre, amb motiu del 10è aniversari de la declaració dels castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat  per part de la UNESCO. «Estem treballant per articular un acte ambiciós i de volada nacional per commemorar aquest dia històric des de Tarragona», ha avançat González, encara sense poder afegir gaire detall.

Pla curt de l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà
Ricomà ha confirmat que la cita castellera no es podrà realitzar fins al 2022 | Mauri

També ha confirmat que s'està treballant en altres propostes complementàries com ara una visita guiada a l'antiga  plaça de braus, símbol de la història 'concursera', la presentació d'una pel·lícula sobre el darrer certamen, l'organització d'un espectacle familiar  de producció pròpia o l'estrena del documental de Maria Roig sobre el punt d'inflexió del Concurs 1970.

En la darrera reunió del Consell, ja s'havia alertat de la dificultat per tirar endavant la cita per la força major de l'emergència, si bé Ricomà  va evitar descartar rotundament cap escenari possible de forma precipitada. Va avisar en tot moment, però, que totes les opcions estaven sobre la taula fins a nou avís. El Concurs de Castells 2020  estava previst celebrar-se el cap de setmana del 3 i 4 d'octubre a Torredembarra i a la Tarraco Arena Plaça (TAP).