Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Vacuna coronavirus

«No sabem si arribarem a tenir mai una vacuna»

La responsable de la vacuna contra la Covid-19 al Regne Unit demana a la població que es prepari per si finalment no arriba

Vacuna coronavirus
«No sabem si arribarem a tenir mai una vacuna»| RTVE

«És important protegir-se contra la disposició i l'excés d'optimisme. No sabem si mai tindrem una vacuna», diu Kate Bingham, cap del 'Grup de Treball de Vacunes' al Regne Unit, que demana rebaixar les expectatives tot i que molts projectes en l'última fase dels assajos esperen tenir les primeres dosis a finals de 2020. Just quan alguns països d'Europa comencen a aplicar una altra vegada restriccions semblants a les de març i abril, confinament inclòs, la científica al càrrec d'aconseguir la vacuna contra la Covid-19 al Regne Unit dissipa les esperances de trobar un remei.

Kate Bingham avança que «és probable que la primera generació de vacunes sigui imperfecta, i hauríem d'estar preparats perquè no puguin impedir la infecció sinó només reduir els símptomes i, fins i tot llavors, pot ser que no funcionin per a tots o durant molt de temps». És més, reconeix que «moltes, i possiblement totes aquestes vacunes podrien fallar».

Al Regne Unit precisament es desenvolupa la vacuna de la Universitat d'Oxford i 'AstraZeneca', de la qual Espanya ha comprat 31,5 milions de dosis. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar fa poc que les primeres dosis podrien arribar a Espanya al desembre, tot i que també va subratllar que ho anunciava «amb tota la prudència».

Altres estratègies

Kate Bingham llença ara un gerro d'aigua freda sobre les esperances d'obtenir com més aviat possible una vacuna, en un moment on la societat està molt esgotada i l'economia per terra. No obstant això, creu que hem de ser realistes i hi ha la possibilitat que no arribi mai una vacuna eficaç i segura.

La científica britànica ha destacat els esforços titànics per trobar la vacuna i assegura que l'atenció se centra en la dosi, que espera despertin respostes immunes en majors de 65 anys. Els seus dubtes han sigut corroborats pel ministre de Medi Ambient, George Eustice, que va dir que l'anàlisi de Bingham és «probablement cert».

Tot i la confiança general a tot el món, la científica britànica ha demanat a la societat estar preparada per si finalment la vacuna no arriba i ha aconsellat que no es tingui a la vacuna com l'única estratègia enfront de la pandèmia. En un article a «The Lancet», Bingham recomana al govern de Boris Johnson que treballi en la possibilitat que totes les vacunes puguin fallar, i apunta que cal tenir altres plans per protegir als majors de 65 anys en cas que no arribi la vacuna. També ha demanat que siguin molt escrupolosos amb l'elecció de la vacuna, i només es tinguin en compte a les que tenen potencial de ser aprovades per l'Agència Europea de Medicaments.

Crida a la cooperació

La científica ha fet un al·legat a favor de la cooperació internacional per fer front a la pandèmia: «És probable que el virus del SARS-CoV-2 evolucioni, i és probable que altres patògens zoonòtics plantegin futurs riscos. Xina, Europa, Estats Units i el Regne Unit han de treballar junts. Si s'estableix una col·laboració internacional, estarem millor preparats per controlar futures epidèmies sense causar la recessió mundial més gran de la història i una gran amenaça per a les vides que es recorda».

Els experts coincideixen a assenyalar la cooperació internacional en la recerca de la vacuna com una fita sense precedents en la història de la ciència. Es tracta de desenes de projectes, fins a més d'un centenar, amb milions d'euros i recursos mai vistos posats al servei d'un objectiu.

Tot això ha permès reduir els terminis de la vacuna contra la Covid-19 en un temps rècord. Fins ara, el rècord el segueix tenint la vacuna contra l'Ebola amb 5 anys des de l'inici dels assajos fins a la producció i distribució de les primeres dosis. Si es compleixen els terminis establerts per algunes companyies, la vacuna de la Covid-19 estarà a punt per a ser distribuïda en menys d'un any. El dubte ara serà veure si compleix els requisits tal com sospita l'experta Kate Bingham.