Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020

Van «justos de temps»: ERC, JxCat i CUP intensifiquen negociacions pel Govern

JxCat i CUP volen que ERC contempli la unilateralitat; Aragonès i Sabater reclamen a Borràs una visió més progressista

El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu. | ACN

Converses diàries i matí i tarda. Els partits independentistes han intensificat les negociacions, pressionats pel calendari parlamentari. La cambra s'ha de constituir el 12 de març com a tard, i la presidència del Parlament i la composició de la Mesa haurien d'encaminar un acord de Govern. Així, a una setmana per esgotar els terminis, JxCat i CUP volen que ERC contempli la via unilateral aquesta legislatura —amb un referèndum i la posterior implementació de la república. Per altra banda, republicans i anticapitalistes demanen al partit de Laura Borràs un punt de vista més progressista de cara al pla de xoc social i econòmic per superar la crisi provocada per la pandèmia. Els comuns insisteixen en un Govern d'esquerres sense Junts.

Van «justos de temps»

La presidència del Parlament, les cadires de la Mesa, la composició del Govern i el full de ruta polític i social enquisten les negociacions multilaterals. D'una banda, a ERC son conscients que van «justos» per poder arribar a un acord amb JxCat i la CUP abans de la constitució del Parlament, però confien en aconseguir-ho perquè en els últims dies s'estan intensificant les negociacions. Fonts d'ERC s'han mostrat «optimistes», però han admès que caldrà fer molta feina d'última hora.

Els republicans han dedicat la major part del temps a negociar amb la CUP i amb Junts. «Van bé en general les negociacions», ha apuntat un dirigent republicà. Els d'Oriol Junqueras han creat un espai de negociació amb la CUP que està avançant perquè, a diferència que amb Junts, «tot va una mica més rodat». Després d'acordar treballar qüestions com la reforma del model d'ordre públic, les acusacions particulars de la Generalitat, el paper dels Mossos en els desnonaments o polítiques d'habitatge, les converses amb la CUP han passat a una segona fase on s'aborda el rescat social i la reconstrucció econòmica.

De fet, ERC i la CUP s'han emplaçat a celebrar grups de treball específics per concretar les propostes, a més de les reunions habituals. Fonts d'ERC han apuntat que amb els anticapitalistes no s'ha tractat formalment el seu paper a la Mesa del Parlament.

Unilateralitat o diàleg

JxCat defensa que un acord amb ERC ha d'incloure les bases d'una estabilitat per a tota la legislatura, amb l'autodeterminació i l'amnistia com a pals de paller, junt amb una estratègia conjunta a Madrid, i un pla de xoc econòmic i social. L'entesa al Congrés és un dels punts que provoca més fricció amb els republicans -tot i que JxCat només hi té 4 escons.

Els de Borràs també son escèptics amb la taula de diàleg: hi exigeixen mecanismes de control per constatar-ne la inviabilitat, alhora que reclamen concreció a ERC sobre quin serà el full de ruta a seguir si la negociació amb l'Estat no avança. És aquí on JxCat s'uneix amb la CUP per exigir als republicans que obrin la porta a l'exercici unilateral. Al seu torn, els republicans fan pinça amb els anticapitalistes perquè Junts assumeixin una visió més progressista i d'esquerres de les mesures socials i econòmiques.

JxCat ha avisat els republicans que la presidència de la cambra els pertany, i que, del contrari, qualsevol pacte de legislatura naixeria «coix». La pròpia Borràs, a més de la portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, sonen com a aspirants al càrrec. Junts també vol que el Consell per la República tingui un paper «protagonista» dins l'estratègia independentista, però ERC en recela.